База

База наоружања

2С35 Коалиција-СВ КШ, самоходна хаубица

2С35 Коалиција-СВ КШ је нови модел руске самоходне хаубице калибра 152 мм, која користи систем 2С35 Коалиција-СВ, али је пројектован на шасији камиона конфигурације 8×8. Прототип овог артиљеријског оруђа израђен је 2013. године, док су се прве фотографије појавиле у јавности тек ове, 2017. године.

Совјети су још осамдесетих година протеклог века развили хаубицу калибра 152 мм на шасији конфигурације 8×8, познатој по ознаци 2С21 Мста-К. Произведено је неколико прототипских оруђа, на чему се пројекат и завршио, односно отказан је 1987. Као разлог одустајања од овог система наводи се чињеница да Совјети нису имали прикладну камионску шасију која би носила ову хаубицу, која би имала довољну носивост, довољну снагу и способну да издржи снажан трзај оруђа приликом опаљења. Сходно томе, нова хаубица 2С35-1 Коалиција-СВ КШ се може посматрати као еволуција оруђа 2С21 Мста-К.

koalicija-tockas

Самоходна хаубица 2С35-1 Коалиција-СВ КШ користи куполу без посаде, каква је уграђена и у самоходну хаубицу 2С35 Коалиција-СВ. Самохотка је пројектована на модификованој шасији камиона КамАЗ-6560, конфигурације 8×8. Овако пројектована самоходна хаубица, на камионској шасији, посматра се као јефтинија и покретљивија алтернатива гусеничној верзији, али има слабије карактеристике од гусеничне верзије по питању покретљивости ван путева и по степену оклопне заштите. Према плановима, овај модел самоходне хаубице ће бити коришћен у јединицама које су опремљене борбеним возилима точкашима.

Купола без посаде је опремљена у потпуности аутоматизованим системом пуњења и руковања муницијом. Хаубица користи широки дијапазон муниције, медју којима су поред стандардних пројектила и касетни са противоклопном субмуницијом, пројектили са ометачима итд. Домет хаубице при коришћењу стандардне муниције иизноси око 30 км, док се употребом пројектила са гасогенератором тај домет повећава на око 40 км. Развијена је и нова прецизна муниција великог домета, максималног домета од 70 км. Из Коалиције-СВ КШ је могуће испалити и старију прецизну муницију типа Краснопољ, домета 20 км.

Максимална брзина гађања хаубице износи око 8 пројектила у минути. Чини се да је хаубица способна и за MRSI (Multiple-Round Simultaneous Impact) гађање, када више испаљених пројектила, под различитом елевацијом, истовремено падају на циљ, чиме је гађање ефикасније. Борбени комплет хаубице износи 60 до 70 пројектила.

Време реаговања хаубице је врло кратко. Ватрени положај поседа за 1,5 минута, док јој је за напуштање ватреног положаја потребно још мање времена. Овако кратко време напуштања ватреног положаја обезбеђује заштиту оруђа од контрабатирања непријатељске артиљерије.

Посаду самоходне хаубице, с обзиром да има могућност аутоматског пуњења, чине три члана. Хаубицом се управља даљински из кабине возила, која је оклопљена и штити посаду од дејства стрељачког наоружања и шрапнела артиљеријских пројектила. На крову куполе се налази даљински управљива оружна станица наоружана митраљезом калибра 12,7 мм, намењена за самоодбрану хаубице.

Погон хаубице обезбеђује дизел мотор са турбопуњачем КамАЗ-740.35-400, снаге 400 КС. Од осталих уређаја, истиче се систем централне регулације притиска у гумама, чијом употребом се побољшава покретљивост возила на тешком терену, као што је песак, снег или блато.

На сличној шасији, конфигурације такође 8×8, израђено је возило за попуну хаубице муницијом. На задњем делу куполе се налази систем за аутоматску попуну борбеног комплета хаубице, директно са камиона за попуну.

 

ТТ карактеристике
Тип самоходна хаубица
Порекло Русија
Маса 35 т
Дужина
Ширина
Висина
Наоружање 1 х 152 мм
1 х 12,7 мм
Борбени комплет 60-70 пројектила 152 мм
Послуга
Максимални домет 30 – 70 км
Брзина гађања 8 прој/мин
Погон дизел мотор Камаз, снаге 400 КС
Брзина кретања 90 км/ч
Аутономија 1000 км
Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *