База

База наоружања

Akizuki, класа разарача

Акизуки је име класе разарача јапанских одбрамбених снага, која броји четири брода (Akizuki, Teruzuki, Suzutsuki, Fuyuzuki). Први брод из класе је уведен у оперативу 2012. године, док је последњи брод из класе уведен две године касније.

akizuki

Разарачи класе Akizuki пројектовани су на основу разарача класе Takanami. Њихова главна улога је пратња носача хеликоптера класе Huyga и Izumo, као и AEGIS разарача класе Kongo и Atago, а све у сврху пружања заштите од напада из ваздушног простора, са и испод површине мора. Ова класа разарача има далеко више електронске опреме од претходне класе разарача, укључујући ту и нове сензоре и сонар; такође је и нешто већих димензија. Остала унапређења се односе на снажнији бродски погон и домаћи ATECS систем који се састоји из радара са фазном решетком, брзог система за обраду података и бродског оперативног центра, који се назива и јапанским AEGIS системом. То је дериватив система који се налази на носачима хеликоптера класе Huyga. Подаци између бродова који плове у истом пловном саставу преносе се путем заштићеног дата линка Линк 16.

Систем бродског наоружања може се назвати избалансираним, предвиђеним за вођење противавионских, противбродских и противподморничких дејстава. Уграђен је 32-ћелијски вертикални лансер Мk.41, у коме се налазе ПА ракете RIM-162 ESSM и противподморничке ракете ASROC. Први брод из класе, Акизуки, наоружан је противподморничким ракетама RUM-139 VL-ASROC, док су остали бродови наоружани противподморничким ракетама Type 07, јапанским еквивалентом ракете RUM-139.

Противбродско наоружање чине два четворострука лансера противбродских ракета Type 90 (SSM-1B), домета од 150 км. По концепту, ракета је слична америчкој противбродској ракети Харпун.

На прамцу се налази топ Мk.45 Mod 4, калибра 127 мм, максималног домета од 38 км, који служи за дејство по циљевима на површини, у ваздуху и на копну.

Последњу одбрану брода чине два CIWS система Phalanx Block 1B калибра 20 мм, од којих се један налази на прамцу, а други на крми.

akizuki

Противподморничке способности брода обезбеђују два троцевна торпедна апарата ХОС-303 калибра 324 мм, из којих се могу лансирати противподморничка торпеда Мк.46 Мод.5 Неартип или јапанска Тyпе 73. Торпедо Мк.46 Мод 5 има домет од 11 км, а може дејствовати по циљевима на дубини до 365 метара. Брод поред противподморничког наоружања поседује и противторпедни сyстем.

Акизуки класа поседује и противподморнички хеликоптер Mitsubishi SH-60K.

Погон брода је COGAG и чине га четири гасне турбине Rolls Royce Spey SM1C, које покрећу два осовинска вода. Максимална брзина пловљења брода је 30 чворова.

Комплет бродских сензора обухвата радар површинске ситуације ОПС-20Ц, сонар у трупу брода и тегљени сонар OQR-3.

Разарач је опремљен разичитим сензорима, коју обухватају и два напредна система управљања ватром OYQ-11, противподморнички сyстем OQQ-22 и дигитални сyстем за противелектронску борбу NOLQ-3D.

 

TT карактеристике
Тип разарач
Класа Akizuki
Порекло Јапан
Депласман 5000 т стандардни, 6800 т пуни
Дужина 150,5 м
Ширина 18,3 м
Газ 5,3 м
Погон COGAG 4 x Rolls Royce Spey SM1C
Брзина 30 чв
Даљина пловљења
Аутономија
Сензори
Наоружање 1 x 127 mm
8 x Type 90 (rakete brod-brod)
1 x 32-ćelijski lanser Mk.41 VLS
RIM-162 ESSM
RUM-139 VL-ASROC
Type 07 VL-ASROC
2 x 20 mm Phalanx Block 1B CIWS
2 x HOS-303 324 mm
Контрамере
Посада 200 чланова
Аеро компонента 1 x Mitsubishi SH-60K
Бродови у класи Akizuki DD-115
Teruzuki DD-116
Suzutsuki DD-117
Fuyuzuki DD-118
Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *