База

База наоружања

Армата Т-14, основни борбени тенк

Армата је најновији руски пројекат основног борбеног тенка; означава се и као Т-14. Развој овог пројекта је започет 2011. године, са циљем изналажења решења за замену отказаног тенка Т-95. Рад на пројекту држан је у највећој тајности, а прва макета тенка је представљена руским војним званичницима 2013. године. Прва серија од 12 до 32 предсеријских тенкова испоручена је руској војсци током 2015. године, а исте године су приказани и на паради поводом Дана победе. Ипак, ускоро након параде су враћени произвођачу, како би се извршиле модификације на тенковима. Очекује се да ће тестови тенка пред увођење у наоружање отпочети током 2019. године, те да би серијска производња могла започети 2020. или 2021. године. Према неким плановима, тенкови Армата би постепено истиснули из наоружања све тенкове Т-72, Т-80 и Т-90.

armata

Ради се о тенку нове генерације, чистих линија, са бројним напредним одликама. Тенк има врло мало сличности са осталим тенковима који су наоружању руских оружаних снага. Може се рећи да су конструктори тенка дали тежиште на оклопној заштити и могућности посаде да преживи на бојишту.

Посада тенка је трочлана и сачињавају је командир, возач и нишанџија. Трочлана посада је у складу са досадашњом концепцијом пројектовања тенка у Совјетском Савезу, односно Русији.

Основно наоружање тенка чини топ са глатком цеви, 2А82-1М, калибра 125 мм, што је напредак у односу на топ 2А46 који је до сада уграђиван у совјетске/руске тенкове. Овај топ, између осталог, користи и муницију Vacuum-I, са пенетратором дугим 900 мм, способним да пробије оклоп еквивалента једног метра ваљаног челика на даљини од два километра. Из топа се могу испаљивати и вођене ракете 9М119М1 Инвар-М, ефикасног домета од 100 до 5000 м, којом се може дејствовати и по нисколетећим циљевима.

armata

Секундарно наоружање чини митраљез Корд калибра 12,7 мм са 300 метака у борбеном комплету и митраљез ПКТМ калибра 7,62, са 1000 метака у борбеном комплету; оба митраљеза су даљински управљива.

Постоји могућност да Армата у будућности буде наоружана топом 2А83, који има способност коришћења пројектила APFSDS почетне брзине од 1980 м/с, која се након 2000 м смањује на 1900 м/с.

За погон тенка је изабран дизел мотор 12Н360 (А-85-3А) из фабрике у Чељабинску, снаге од 1500 КС. Мењач је аутоматски, са 12 степени преноса. Максимална брзина кретања тенка износи 80 до 90 км/ч, уз аутономију од 500 км.

armata

Посада тенка је заштићена унутрашњом оклопном капсулом, са оклопном заштитом еквивалента 900 мм ваљаног челика, чиме је повећана могућност преживљавања посаде у случају уништења тенка. И шасија и купола имају дуални експлозивни реактивни оклоп Малахит, којим је заштићен чеони део, бокови и горње површине тенка. Облик куполе је пројектован тако да умањи радарски и термални одраз. Тенк користи интегрисани, рачунарски систем управљања који надгледа стање и функције свих модула тенка. У борби, софтвер може да анализира претње и потом или предложи или аутоматски примени кораке ка уништењу претње; ван ситуације, софтвер може да открива и исправља грешке посаде.

Поред Малахита, Армата је заштићена и системом активне заштите Афганит, који у себи садржи радар за откривање, праћење и пресретање надолазеће противоклопне муниције, како кинетичких пенетратора, тако и тандем бојевих глава.

armata

Тенк је опремљен радаром са активном фазном решетком, домета 100 км; може симултано да прати 40 циљева у ваздушном простору, односно 25 циљева на земљи. Систем праћења обезбеђује податке за гађање циљева. Постоји могућност и да тенк шаље податке о циљевима артиљеријској јединици која преузима на себе њихово уништење.

Командир и нижанџија на располагању имају идентичне мултиспектралне нишанске справе, са термовизијским каналима и ласерским даљиниомерима. Нишанска справа командира се налази на врху куполе и има видно поље од 360°, док се нишанска справа нишанџије налази на ниши куполе, лево од топа. Нишанџија и командир могу да открију циљеве величине тенка на даљини од 7500 метара дању, односно на даљини до 3500 метара ноћу, употребом термовизијског канала. Тенк располаже ИЦ камером, као и бројним ТВ камерама, који су у ствари додатак традиционалним перископима. Уграђене камере дају преглед комплетне ситуације око тенка. У случају квара камера, посада, која се налази у предњем делу оклопног тенка, била би у проблему, пошто не би имала преглед ситуације.

armata

ТТ карактеристике
Тип основни борбени тенк
Порекло Русија
Маса 48 т
Дужина 8,7 м
Ширина 3,5 м
Висина 3,3 м
Посада 3 члана
Примарно наоружање топ 125 мм 2А-82-1М
Секундарно наоружање митраљез 7,62 мм
митраљез 12,7 мм
Погон дизел мотор, 1500 КС
Брзина кретања 80 км/ч
Аутономија 500 км
Радијус 550 км
Брзина кретања 65 – 70 км/ч
Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *