База

База наоружања

Arrowhead 140, лака фрегата

Arrowhead 140 је лака фрегата, опште намене, развијена од стране конзорцијума Team 31, у коме се налазе компаније Thales Group, Harland and Wolff, BMT, OMT и Ferguson Marine.

Поринута маја 2018, фрегата Arrowhead 140 намењена је да задовољи захтеве британске краљевске морнарице изнете у програму фрегате опште намене, ознаке Type 31.

Фрегата се може користити за задатке надзора мора, борбе против пирата, војног присуства и одвраћања, пружања хуманитарне помоћи, подршке наменских снага, заштите конвоја, као и за задатке противподморничке борбе.

Конструкција и одлике фрегате Arrowhead 140

Пројекат фрегате Arrowhead 140 је заснован на доказаној форми бродског трупа класе Iver Huitfeldt, која се тренутно налази у оперативној употреби у саставу данске ратне морнарице. Оптимизована конструкција фрегате треба да обезбеди смањење трошкова одржавања, као и да на најмању могућу меру сведе потенцијалне ризике приликом извршавања задатака при тешком мору.

Максимална дужина фрегате износи 138,7 метара, док је ширина на главном ребру 19,8 м; пројектовани газ брода је 4,8 м. Иако је за ову класу бродова пројектована посада већа од 160 чланова, у случају потребе брод може употребити и смањена посада од 100 чланова.

Велика летна палуба на крми брода може сместити хеликоптер типа AW-101 Merlin или MH-60 Seahawk. Треба напоменути да брод располаже способношћу за допуну хеликоптера горивом у лету.

На боковима бродског трупа налазе се две нише за смештај гумених чамаца са чврстим трупом (RHIB), као и беспосадних ронилица.

Брод располаже и простором који је могуће реконфигурисати како би могао да прими велики број стандардних контејнера, који би служили као смештајни простор приликом извршења задатака отклањања последица елементарних непогода.

Оружни системи

На горњој палуби брода биће уграђен топ калибра од 40 до 127 мм. На великој прамчаној палуби има простора и за уградњу осмоћелијског лансера ракета брод-брод, али и вертикални лансери Mk41 са до 32 различитих лансирних цеви.

Брод ће бити наоружан ракетама брод-ваздух, крстарећим ракетама за дејство по циљевима на копну, противподморничким ракетама и системима блиске одбране (CIWS).

Бродски сензори

Једна од битних одлика фрегата класе Arrowhead 140 јесте тактички командно информациони систем TACTICOS (Tactical Information and Command System), систем управљања борбеним операцијама, отворене архитектуре, који побољшава борбене способности снага.

Брод ћа располагати великим бројем сензора, међу којима се налазе навигацијски радари малог и средњег домета, системи за управљање ватром, летом хеликоптера и тд.

На броду ће се налазити и сонар за откривање подводних објеката; подморница, торпеда и мина. Поред сонара чија је антена уграђена у бродски труп, брод ће располагати и сонаром са тегљеном антеном, променљиве дубине рада, а као део система заштите од торпеда.

Бродски погон

Брод ће бити погоњен системом пропулзије CODAD (Combined Diesel And Diesel), који ће се састојати од четири дизел мотора, са два осовинска вода на чијим крајевима ће се налазити пропелери са променљивим углом закретања листова. Укупна снага погона износиће око 32,8 MW.

Бродски погон ће обезбедити максималну брзину пловљења брода већу од 28 чв, односно брзину крстарења од 18 чворова.

Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *