База

База наоружања

Берег, опруђе обалске одбране

„Берег“ је самоходни топ обалске одбране, калибра 130 мм, развијен крајем осамдесетих година у конструкторском бироу „Титан“. Основна намена овог оруђа је дејство по површинским бродовима и спречавање искрцавања непријатеља на обалски руб. Такође, може дејствовати и по малим брзим површинским циљевима, као што су десантна средства, на даљинама до 20 км. Поред тога, може дејствовати и по циљевима на копну.

bereg

Самоходно оруђе је развијено као додатак самоходним обалским лансерима ракета обала-море, чиме је покривена мртва зона дејства обалских ракетних система која се простире од 7 до 25 км од обале те самим тим нису у могућности да самостално бране обалу.

Први пут је приказан јавности 1993, да би прва оруђа, која су произвођена у фабрици „Баррикады“ били испоручени руским оружаним снагама током 2003. године. У наоружању се налази мали број ових оруђа, свега 36, што чини шест батерија. Иако су били понуђени и за извоз, није било интересовања за њихову куповину.

Основу самоходног оруђа чини шасија МАЗ-543М, велике проходности. На задњем делу возила је уграђена купола, која се може покретати у пољу од 240º. Оруђе за дејство користи тренутно-фугасне, панцирно-пробојне и осветљавајуће пројектиле; оруђе је компатибилно и са ласерски вођеним пројектилима. Максимални домет је 27 км. Брзина паљбе износи око 10 пројектила у минути, док је борбени комплет оруђа 40 пројектила.

Време превођења уз маршевског у борбени положај износи не више од 3-5 минута, док се пре отварања ватре путем четири хидрауличне стопе врши стабилизација возила, односно довођење у хоризонталну раван. Поред тога, могуће је отварати ватру и у покрету, када систем уноси корекције елемената за гађање.

bereg

Посада Берега броји осам чланова, од којих се шест чланова налази у куполи: четири пуниоца, нишанџија и командир.

Као погон се користи тенковски мотор снаге 525 КС, запремине 38,9 литара. Као стандардни систем, уграђен је систем централне регулације притиска ваздуха у гумама.

Берег се не користи као самостално оруђе, већ у саставу батерије. Батерија броји четири до шест оруђа, командно возило и возила за подршку/попуну, који су такође на шасији МАЗ-543М. Командно возило обезбеђује податке за отварање ватре и шаље их оруђима, који могу бити међусобно удаљени до 1000 метара. Оруђа могу радити у два мода: аутоматском, када цев оруђа аутоматски заузима елементе за гађање на основу добијених података са командног возила и полуаутоматски, када нишанџија сам заузима елементе за гађање, на самом оруђу. Командно возило може пратити до четири циља истовремено, док батерија може да отвори једновремену ватру на до два циља истовремено. Такође, оруђе може отварати ватру и самостално, док је аутономија батерије седам дана.

bereg

Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *