База

База наоружања

БМП-3, борбено возило пешадије

БМП-3, совјетско амфибијско борбено возило пешадије (рус. Боевая Машина Пехоты), наследник возила БМП-1 и БМП-2.

БМП-3 је једно од најтеже наоружаних борбених возила пешадије која се тренутно налазе у наоружању, наоружани топом 2А70 калибра 100 мм из кога се могу испаљивати и ПОВР 9М117 Бастион (НАТО кодна ознака AT-10 Stabber); у борбеном комплету возила се налази 40 граната калибра 100 мм и осам ПОВР. Уз топ калибра 100 мм, возило је наоружано и аутоматским топом 2А72 калибра 30 мм, борбеног комплета од 500 метака (300 распрскавајућих и 200 противоклопних), као и митраљез калибра 7,62 мм ПКТ борбеног комплета 2000 метака. Топ 30 мм и митраљез 7,62 мм су спрегнути са топом калибра 100 мм.

BMP-3

Према подацима произвођача, свим оружјем се подједнако ефикасно може дејствовати из покрета, са застанка или током пловљења.

Купола је опремљена системом 2К23, који се састоји од аутоматског пуњача капацитета 22 пројектила (преосталих 18 пројектила се налази у телу возила), балистичког рачунара 1В539, метеосензора, система стабилизације 2Е52-2, ласерског даљиномера 1Д16-3, нишана/пулта вођења 1К13-2 и ИЦ рефлектора ОУ-5-1.

Возило има неконвенционалну концепцију. Мотор је у задњем делу возила, на десној страни; као резултат тога – возач је напред у средини, заједно са два стрелца. Возило имa двоструко дно и мотор се налази испод пода возила. Преосталих пет војника се налази иза куполе.

Први модели возила су погоњени мотором УТД-29 снаге 450 КС, који је касније замењен снажнијим мотором УТД-29М снаге 500 КС. Радијус кретања возила је 600 км. Трансмисија је хидромеханичка, са четири степена преноса, уз могућност погона и хидроџета. Вешање је независно са торзионом шипком и шест хидрауличних амортизера. Затегнутост гусенице се подешава из возила, где возач има индикатор затегнутости гусеница.

Тело возила и купола су израђени од алуминијумске легуре, с тим да је чеони део возила ојачан додатном челичном плочом. Оклоп штити возило од погодака пројектила калибра до 30 мм на даљини од 200 м. Испред возача се налази балистички резервоар за гориво, који служи као додатна заштита уколико би неки пројектил пробио чеони оклоп возила.

BMP-3

БМП-3 има могућност полагања димне завесе, и то убризгавањем горива у издувни систем мотора. Поред тога, у стандардну опрему возила спадају детектор хемијских агенаса, систем филтрације ваздуха, аутоматски систем за гашење пожара и шест бацача димних кутија калибра 81 мм.

На располагању су два комплета експлозивног реактивног оклопа, чиме БМП-3 добија заштиту од ручних ракетних бацача старије генерације. Поред тога, на возило се може уградити и оптоелектронски ометач Штора, који омета командну линију вођења ПОВР, ласерске даљиномере и обележиваче циљева.

 

Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *