База

База наоружања

Борбене способности руске војске у 2020. години

Борбене способности руске војске су током 2020. повећане за 13%. Удео модерних оружнихсистема премашио је 70% у снагама опште намене, а у стратешким нуклеарним снагама достигао је 86%. Према речима Владимира Владимировича, то је ниво који омогућава гарантовање безбедности Русије. Према његовом излагању, снаге нуклеарног одвраћања током 2021. године треба да достигну ниво савремености од 88,3%, док ће ниво опремања руских оружаних снага новим оружјем бити скоро 76%.

Нуклеарна тријада

Према министру одбране Руске Федерације, више од 95% лансера у стратешким ракетним снагама налази се у сталној приправности.

Ваздухопловна компонента стратешких нуклеарних снага допуњена је са пет модернизованих стратегијских бомбардера Ту-95МС. У марту је Тупољев најавио завршетак радова на мањој модернизацији прве серије ових летелица, током које се застарела радио-опрема и навигациони системи делимично замењују савременим, што повећава ефикасност употребе и продужава век трајања Ту-95МС. Такође, након модернизације, Министарство одбране добило је и два стратегијска бомбардера Ту-160.

Нуклеарна подморница пројекта 955А (Бореи-А) „Књаз Владимир“ са балистичким ракетама Булава уведена је у оперативну употребу. Потврда о пријему брода потписана је 28. маја у погону Севмаш у Северодвинску, где се још две подморнице ове серије припремају за испоруку 2021. године.

Три ракетна пука стратешких ракетних снага опремљена су ракетним системима Јарс, којим се јединице широм земље активно преоружавају од 2009. године. Настављено је и са преоружавањем првог пука стратешких ракетних снага ракетним системом Авангард.

Копнена војска

Копнена војска је током 2020. године примила више од 3,5 хиљада комада новог и модернизованог оружја и оруђа, укључујући 220 тенкова и друга оклопна борбена возила, преко 1,5 хиљада јединица транспортне технике.

Почетком априла војска је добила прву серију модернизованих тенкова Т-90М које је развио концерн Уралвагонзавод. Познато је да је тенк добио суштински нову куполу, различиту од серијске, снажнији мотор и низ других новина.

Такође, током целе године вршено је преоружавање најновијим тенковима Т-72Б3 и Т-72Б3М побољшаних борбених карактеристика, који су ушли у састав јединица Балтичке флоте. На крају Војних игара 2020. године, које су одржане у септембру, Сергеј Шојгу је најавио да ће сви тенкови Т-72 бити модернизовани на стандард Т-72Б3М.

Тенковска дивизија на Уралу добила је прву серију од осам борбених возила за подршку тенковима Терминатор (БМПТ), а тенковска дивизија Кантемировскаја добила је тенкове Т-80БВМ.

Што се тиче савремених модела у ракетним снагама и артиљерији, њихов удео од 2012. године повећан је са 25% на 60%. Наставља се прелазак на савремене вишецевне лансере ракета породице Торнадо, који замењују застареле системе Смерч, Ураган и Град.

Уралтрансмаш је на време произвео и испоручио нове самоходне хаубице 2С19М2 Мста-СМ, извршио капитални ремонт хаубица 2С3М Акация и минобацача 2С4 Тюльпан. Јединице су такође добиле и модернизовано самоходноартиљеријско оруђе 2С7М Малка калибра 203мм, док је ЦНИИ Буревестник испоручио серију самоходних минобацача 2С12А Сани, на шасији теренског возила, као и минобацача 2Б11 120мм.

Копнена војска је добила и прву серију новог артиљеријског самоходног оруђа Коалиција-СВ. У погледу главних тактичких и техничких карактеристика – брзине ватре, домета, прецизности – ово оруђе надмашује савремене домаће и стране артиљеријске системе.

Прва серија оклопних возила Патруль уведена је у јединице војне полиције. Као и протекле године, настављено је снабдевање оклопним возилима Тигр-М свих јединица копнене војске, као и специјалним снагама. У погледу телекомуникација, јединице везе су примиле прву серију најновијих командно-штабних возила П-230Т, израђених на бази возила Тигр. Извештено је и о испоруци више од 130 оклопних транспортера БТР-82А.

Центар за обуку оклопних јединица примио је возила велике проходности, породице Камаз и Урал, на којима ће се изводити обука у вожњи. Серија нових оклопних возила Тайфун испоручена је и специјалној јединици која је стационирана на Кубану.

Концерн Калашњиков је у рекордном року испоручио нов модел пушака АК-12 војсци. Извиђачка јединица, смештена у Карачаје-Черкезији, сада има најновије снајперске моделе малокалибарског наоружања – пушке СВД-М, армијску снајперску пушку великог калибра АСВК-М Корд-М и јуришну пушку Калашњиков АК-74М са комплетом за модернизацију КМ-АК Обвес.

Снајперисти извиђачких јединица Западног војног округа у Тамбовској области наоружани су савременим верзијама пушке СВ-98.

Почетком године прва серија специјалне опреме отпорнун на топлоту Ратник-ЗК за посаде борбених возила дошла је у Далекоисточну вишу војну школу, док је артиљеријска јединица у Кемеровској области добила радарски комплекс Аистенок за извиђање и управљање ватром.

Током године активно је рађено и на наоружавању ПВО јединица из састава Копнене војске. По први пут су противваздушни ракетни системи средњег домета Бук-М3 преузели дужност да заштите ваздушни простор у Централном војном округу. Почетком децембра, посаде противваздушних ракетних система С-300В4 Источног војног округа ступиле су на борбено дежурство на острвима Курилског гребена.

Ваздушно-космичке снаге

Ваздушно-космичким снагама је током године испоручено 147 борбених авиона и хеликоптера, више од 150 система ПВО, укључујући и четири система ПВО С-400 Триумф које је развио концерн Алмаз-Антеј и 24 самоходна артиљеријско-ракетна система ПВО  Панцирь-С, произведених у Конструкторском бироу А.Г. Шипунова. „Тријумфи“ су први пут ступили на борбену дужност на Уралу.

Уведене су и модерне беспилотне летелице средњег домета, модели Иноходец и Форпост. На пролеће је Министарство одбране потписало потврду о пријему првог система Орион,  који се састоји од три беспилотне летелице. Такође је настављено и са испоруком дронова Орлан-10. Иначе, од 2012. године јединицама је испоручено више од 900 различитих комплета беспилотних летелица.

Холдинг Технодинамика је руској војсци предао прву беспилотну летелицу хеликоптерског типа, пројектованих да се користе као летеће мете за испитивање нових оружаних система.

Директор Ростеха, Сергеј Чемезов, почетком децембра је најавио да ће први серијски ловац пете генерације, Су-57 са мотором прве фазе, ући у састав руских оружаних снага до краја године. Очекује се да ће током наредне године војсци бити испоручене још четири такве летелице; уговором потписаним 2019. године предвиђена је испорука 76 авиона до 2028. године.

Компанија РСК МиГ је завршила модернизацију серије ловаца-пресретача МиГ-31 за ваздухопловних снага. Последње возило из серије предато је на употребу 25. децембра. Уговор о испоруци партије ловаца-бомбардера Су-34 руском Министарству одбране испунила је компанија Сухој; укупно је произведено стотинак летелица.

Војска је 25. новембра добила последња три вишенаменска ловца Су-35С у оквиру петогодишњег уговора за 50 таквих летелица. Током лета, акробатски тим Русские витязи је довршио пренаоружавање овим летелицама – испоруком четири нова авиона у Кубинку код Москве.

Такође је пријављено да су авиони за обуку Л-410УВП-У20 и Як-130 ушли у ваздухопловне снаге, а авиони Су-24 и Ту-22М3 такође су поправљени и пребачени у трупе. Ваздухопловни пукови на југу земље допуњавани су јуришним авионима Су-25СМ3.

Холдинг Вертолеты России предао је ВКС извиђачко-јуришне хеликоптере Ка-52 Аллигатор и школско-борбене хеликоптере Ми-28УБ. Два нова транспортно-борбена Ми-8МТВ5-1, произведена у Казанњу, предата су 201. војној бази Руске Федерације у Таџикистану а још два су предата – у базу у Републици Киргистан.

Шест хеликоптера Ми-8АМТШ из састава самсталног хеликоптерског пука са седиштем у Новосибирској области модернизовано је у авијацијском заводу Улан-Уде.

Бомбардери Ту-95МС и Ту-22М3, као и Ту-142 и Ан-22, добили су ремонтоване моторе.

У Ростовској области на борбено дежурство ступила је нова радарска станица Небо-УМ. Забележено је да ће то значајно повећати способност откривања различитих ваздушних циљева, укључујући нисколетеће и циљеве са малом рефлектујућом површином. Ова радарска станица заменила је систем Небо-У и представља њен даљи развој.

Током протекле године, јединице Јужног војног округа примиле су осам нових и модернизованих радара, укључујући радаре Подлет-К1, РЛС39Н6 и Десна. Поред тога, модернизована је радарска станица Терек и одређени број висиномера.

Такође је објављено да ће се до краја године Руска Федерација на полуострву Кола разместити и радарску станицу Резонанс-Н, способну да открије циљеве који се лрећу хиперсоничним брзинама. Раније је Северна флота добила три такве станице: две у региону Архангелск, и још једну на Новој Земљи.

Војнопоморске снаге

У састав флоте уведено је десетак нових површинских бродова и подморница, одређени број чамаца Раптор и помоних бродова.

Морнарица је током лета примила фрегату пројекта 22350 – Адмирал Касатонов.. Бродови ове класе граде се у санктпетербуршком бродоградилишту Севернаја Верф и представљају бродове далеке морске зоне – носаче високопрецизног оружја.

На јесен је Андрејевска застава подигнута на дизелелектричној подморници пројекта 636.3 Волхов, патролном броду пројекта 22160 – Павел Державин, као и на малом ракетном броду пројекта 22800 Одинцово, оснаженим системом ПВО Панцирь-М.

Корвете пројекта 20385 Гремящий и пројекта 20380 Алдар Цыденжапов, велики десантни брод Петр Моргунов, миноловац Яков Баляев – уведени су у оперативну употребу током децембра.

Северна флота је добила танкер Академик Пашин, побољшаних техничких карактеристика. Очекује се да ће целокупна морнарица добити још пет танкера пројекта 23130. Црноморска флота примила је реморкер пројекта 23470 Сергей Балк. Након ремонта, у састав Војнопоморских снага РФ вратила се нуклеарна подморница пројекта 971 Вепрь.

Бродоградилиште „Звездочка“ је у аптилу предала на употребу океанографско-истраживачки брод Академик Александров, пројекта 20183, изграђеног по налогу Главне управе за истраживање дубоких вода Министарства одбране РФ.

Према Шојгуу, ове године, у погледу броја обалских ракетних система Бал и Бастион, војска је достигла 74% својих потреба. Бал је опремљен противбродском ракетом Кх-35 Уран, Бастион – ракетом Оникс. Ове године Каспијска флотила је примила први систем Бал.

Морнаричка авијација флоте добила је прву амфибијску летелицу Бе-200ЧС. Према уговору из 2013. године, Министарство одбране требало би да добије свега шест таквих летелица.

Ваздушно-десантне снаге

Оружје падобранаца такође се модернизује. Ваздушно-десантне снаге добиле су око 300 комада савремених оклопних средстава, војне и специјалне технике, пре свега борбена возила за десантирање из ваздуха БМД-4М, оклопне транспортере БТР-МДМ Ракушка, више од 100 комада разних возила.

Јединице добијају савремене падобране Д-10 и Арбалет-2, најновија средства за десантирање борбених возила и терета, системе за спуштање ПБС-950У за БМД-4М.

Холдинг Технодинамика започео је са испорукама најновијих специјалних падобрана Стайер, који омогућавају десантирање са великих висина (до 10 хиљада метара) и у арктичким условима, при брзини летелице до 350 км/ч. У априлу 2020. године група руских падобранаца употребила је нове падобране у суровим арктичким условима, тако што је први пут у свету направљен групни скок у условима Далеког севера.

Јединице Ваздушно-десантних снага опремљене су преносним станицама за извиђање, ознаке 1Л277 Соболятник, способним за откривање објеката малих димензија на даљинама до 30 км. Такође се уводе и комплети роботизованог система за надзор малих димензија 1К144 Сектант – способних да одреде тип и број циљева (укључујући и нисколетеће хеликоптере).

Друга техника

Ростех је започео испоруку инжињеријског система за даљинско минирање Земледелие, који полаже минске препреке помоћу програмабилне муниције.

На пролеће је објављено да ће до краја године инжињеријским јединицама бити испоручено више од 20 модернизованих роботских система Уран-6. Санитетске јединице стациониране у Чеченији добиле су оклопна санитетска возила Линза, пројектована на бази возила Камаз-Тайфун 4х4.

Машинско-грађевинска компанија Витязь извршила је испоруку модернизованих дводелних транспортера гусеничара ознаке ДТ-10ПМ, који су пројектовани за превоз људства и средстава у тешким климатским условима Арктика, Далеког севера, Сибира и Далеког Истока.

Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *