База

База наоружања

БТР-МД Ракушка, оклопни транспортер

БТР-МД Ракушка (шкољка) је нов модел оклопног транспортера, руске производње, пројектованог специјално за потребе ваздушнодесантне јединице. Прва два возила су испоручена руским оружаним снагама током 2013. године.

БТР-МД је предвиђен као замена за времешне БТР-Д, али до потпуне замене изгледа да неће доћи због финансијских ограничења; вероватнија је производња ограниченог контингента возила. Транспортер је понуђен и за опремање јединица руске морнаричке пешадије.

rakuska

Возило је пројектовано на шасији борбеног возила ваздушнодесантних јединица БМД-4. Купола је уклоњена, а оклопно тело је нешто увећано. Ракушка има доста више простора те се самим тим може користи у више верзија; може се користити за транспорт војника, терета, муниције, горива и осталих залиха које су неопходне на бојишту. Нови транспортер је амфибија и може се десантирати из ваздуха.

Возило је лако оклопљено, у складу са захтевом за малом масом возила. Оклопно тело је израђено од алуминијумских оклопних плоча оно пружа заштиту од дејства стрељачког наоружања и парчади артиљеријских пројектила.

Када је реч о наоружању, транспортер располаже даљински управљивим митраљезом калибра 7,62 mm, који служи за самоодбрану; неки извори спомињу и уградњу аутоматског бацача граната калибра 30 mm. Возило је опремљено и системом РХБ заштите и аутоматским системом за гашење пожара.

Оклопни транспортер БТР-МД је пројектован са намером да се добије што је могуће већи унутрашњи простор; успели су да обезбеде носивост возила од 2 000 kg. Тако овај транспортер уз двочлану посаду може да укрца још 13 војника са опремом. Војници се укрцавају у возило кроз врата на задњем делу возила, као и кроз отворе на крову. На оклопном телу се налазе отвори за дејство из стрељачког наоружања. Поред тога, возило уместо војника може да укрца и најмање три рањеника, односно гориво или муницију.

rakuska

Ракушка је погоњена дизел мотором 2В-06-2, снаге 450 KS, смештеним у задњем делу возила. На води, возило се погони са два водена џета, уграђеним на задњем делу возила. Овим џетовима је могуће погонити возило све до стања мора три. Хидропнеуматско вешање омогућава прилагођење возила подлози по којој се креће, али и десантирање из ваздуха. Иљушинов транспортни авион Ил-76 може да превезе два возила БТР-МД, док хеликоптер Ми-26 може да пренесе једно возило.

Руси планирају да на основу Ракушке направе читаву фамилију оклопних возила, где ће се наћи и возило везе, противоклопно возило наоружано противоклопним ракетама Корнет, возило за радар ПВО система, возило за управљање беспилотним летелицама, извиђачко возило, командно место итд. Рске ваздушнодесантне снаге су већ тестирале верзије возила везе Ласточка-2 и оклопног санитетског возила БММ-Д Травматизм.

Пре него што су возила испоручена руским оружаним снагама, појавила се модернизована верзија возила, ознаке БТР-МДМ. Ново возило има идентична унапређења као и возило БМД-4М. Мотор, трансмисија, водени џетови и бројне друге компоненте потичу са возила БМП-3М. Прва серија од 12 возила је током 2015. године испоручена ради тестирања и евалуације. Према неким изворима, возило БТР-МДМ је поузданије од БТР-МД. Званично је усвојено у наоружање 2016. године, док оригинални БТР-МД никада није ни произведен у великој серији.

Кина располаже оклопним возилом сличним БТР-МД.

Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *