База

База наоружања

Бујан, класа корвета

Са повећањем значаја региона Каспијског језера за Русију, у пројектантском бироу Алмаз у Петрограду покренут је развој новог брода за обављање послова заштите државне границе потпуно нове генерације. Нови пројекат је понео ознаку Пројект 21630 Бујан.

Руси га сврставају у категорију „мали артиљеријски брод“, мада се у суштини ради о корвети. То је први брод на коме су примењена стелт технолошка решења. У складу са наоружањем и тактичко-техничким карактеристикама, нови брод ће бити намењен за патролирање граничним појасом, надзор територијалних вода, пружање подршке копненој војсци у обалском појасу и борба против противничких бродова до класе корвете.

Прва три брода из класе (Астрахан, Волгодонск и Махачкала) су изграђена у класи Пројекта 21630, док су остали грађени у оквиру подкласе Пројекта 21631, односно Бујан-М. Извозна верзија брода носи ознаку класе Торнадо, односно Пројект 21632.

Конструкција брода је израђена од бродограђевног челика, са лаким надграђем у средини трупа. Бокови надграђа су закошени за 11 степени, што је у складу са жељеним стелт карактеристикама брода. Стандардни депласман брода износи 520 тона. Дугачак је 63 m, широк 9.5 m. Газ износи свега 2.05 m.

Погонску групу брода сачињавају 2 дизел мотора типа Звезда М507Д. Укупна снага погона износи 16000 КС. Са мотора се снага преноси на два млазна пропулзора који броду дају брзину од 25 чворова.

Брод је, да кажемо, врло интересантно наоружан. На прамцу је уграђен топ АК 190 калибра 100 mm намењен за гађање површинских циљева и циљева на копну. На крми је уграђен ракетни систем А-212 Град М који се састоји из два двадесетострука лансера МС73 за ракете 9М22Y и намењен је за гађање циљева на копну, као и за постављање минских поља на обали.

На боковима крменог дела надграђа уграђена су два шестоцевна топа калибра 30 мм, АК-306, по један на сваком боку. Испред њих су уграђени ракетни системи Алтаир 3М 47 Гибка са ракетама Коломна 9М342 Супер Игла. Топови АК-306 и ракете Супер Игла су у улози ПВО брода.

На командном мосту су уграђена два тешка митраљеза калибра 14,5 mm, док на прамцу и крми постоје уграђена постоља за тешке митраљезе и монтирају се ппо потреби. На крми брода се налаз и бацачи дубинских бомби типа ДП-64 и ДП-65.

Корвета Зелёный Дол, класе Бујан М

Од система контрамера има лансере КТ216 Шмељ из којих се могу лансирати радарски, ласерски и ИЦ мамци.

Уграђен је радар средњег домета Тајфун МР 352 Позитив, за осматрање површинске и ваздушне ситуације. Нишански радар је типа МР123-02 Вимпел и интегрисан је у систем за управљање ватром Аметист 5 П10 Пума који је способан да истовремено прати више циљева и да се истовремено супротставља против најмање 4 покретна циља, укључујући и артиљеријске гранате у доласку.

Бујан-М се разликује од основне верзије по уграђеном наоружању. Тако Бујан-М од наоружања располаже топом А-190-01 калибра 100 mm, два топа АК-630-М2, два лансера ракета 3М47 Гибка, вертикалним лансером ракета Калибр или Оникс, те два митраљеза калибра 14,5 mm и три митраљеза калибра 7,62 mm.

Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *