База

База наоружања

Буревій, самоходни вишецевни лансер ракета

Украјина је ове године по први пут приказала јавности самоходни вишецевни лансер ракета ознаке Буревій. Ради се о модернизованој верзији совјетског тешког артиљеријског ракетног система Ураган. Украјинске оружане снаге су у свом наоружању имале око 70 самоходних вишецевних лансера ракета Ураган, који је иако ефикасан и разоран, сада четрдесетак година стар, те га је самим тим неопходно и заменити новијим системом. Поред тога што је застарео, посебну потешкоћи представља и његово одржавање, обзиром да је прекинута производња шасије.

Пар година раније се појавио украјински ракетни систем Бастион 3, који је био пројектован на шасији возила КрАЗ-6322 и представљао ремонтовани лансер ракетног система Ураган. Услед неповољне финансијске ситуације, до увођења овог система у оперативну употребу никада није ни дошло. Могуће је да ће се слична ситуација поновити и са овим ракетним системом, пошто је највећи број програма набавке наоружања у украјинским оружаним снагама оптерећен неповољном финансијском ситуацијом, али и корупционашким аферама.

Буревій користи шасију чешког возила Татра Т815-7Т3РЦ1, конфигурације 8×8. Задржан је лансер Урагана, који се састоји из 16 лансирних цеви калибра 220 мм. Нишански систем је модернизован, док је систем за управљање ватром аутоматизован. Лансером се управља из кабине.

Ракете су исте као и код система Ураган. Стандардна ракета је дуга 4,8 м и тежи 280 кг. Маса бојеве главе износи 90 до 100 кг, зависно од типа. Систем користи школску, фрагментирајућу, хемијску, запаљиву, аеросолну и касетну бојеву главу, која су себи садржи противпешадијске, односно противоклопне мине и користе се за даљинско запречавање. Максимални домет овог система износи 35 км.

Буревій је ефикасан у дејству по просторним циљевима. Типични циљеви дејства овог система су концентрацијске просторије, ватрени положаји артиљерије, радари, батерије ПВО, аеродроми… Систем може дејствовати појединачном ракетом или салвом. Пуна салва лансирана из овог система покрива површину од 4,3 хектара.

Четворочлана посада се смешта у дводелну кабину.

Као што је већ наведено, лансер је уграђен на шасију возила Татра Т815-7Т3РЦ1, које је специјално развијено за војне потребе. За погон возила употребљен је ваздухом хлађени дизел мотор Татра Т3Ц-928.90, снаге 400 КС. Трансмисија је мануелна, са 14 степена преноса, која се може користити и у полуаутоматском режиму. Погон возила је на свим точковима, све време, док је вешање независно. Максимална брзина кретања на путу износи 105 км/х, мада је електронски лимитирана на 85 км/х. Возило је опремљено системом централне регулације притиска ваздуха у гумама, што доприноси бољој покретљивости возила приликом кретања ван путева.

И други корисници самоходног вишецевног лансера ракета Ураган, укључујући Русију и Белорусију, такође су развили своју модернизовану верзију како би овај систем задржали у наоружању. Русија је развила Ураган-1М, са два модуларна лансера за ракете калибра 220 и 300 мм. Лансер је уграђен на шасију возила МЗКТ-7930 конфигурације 8×8. Белоруски Ураган-1М је пројектован на шасији возила МАЗ-6317 конфигурације 6×6.

Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *