База

База наоружања

Гепард, класа фрегата

Класа фрегата Гепард развијена је и грађена у руском бродоградилишту Зеленодолск. За потребе иностраног тржишта планирано је пет поткласа. Фрегате класе Гепард су намењене за извршавање задатака пратње и патролирања, али се могу ангажовати у противбродској и противподморничкој борби, као и у противваздухопловним дејствима. Брод се може употребљавати самостално или као део пловног састава.

gepard

Кобилица за први брод из класе, назван Татарстан, положена је 1991. године и од 2002. се налази у саставу Каспијске флотиле. Други брод из класе, Дагестан, такође се налази у саставу Каспијске флотиле, а грађен је у периоду од 1993. до 2002. године.

Вијетнам је децембра 2006. године са Русијом потписао уговор о градњи две фрегате класе Гепард 3.9, да би касније потписао уговор за још две фрегате класе Гепард, али у верзији за противподморничку борбу. Две фрегате су испоручене 2011, док се преостале две фрегате налазе у процесу изградње.

Бродски труп, израђен од нисколегираног челика, подељен је у десет водонепропусних простора. Надграђе брода је израђено од легуре алуминијума и магнезијума. Према пројекту, брод може да опстане на површини и при потапању два суседна водонепропусна простора, док се наоружање може употребити и при стању мора 5.

Шум бродског трупа и погона је умањен како не би ометао рад сонара, који је уграђен у прамцу брода. Поред умањења шума, редукован је и радарски, термални, магнетни и електромагнетни одраз брода.

Брод је дуг 102 m, широк 13 m, док газ износи 5,3 m. Депласман брода износи 2100 тона, док посада броји 103 чланова.

Када је о ракетном наоружању реч, фрегате класе Гепард располажу противбродским ракетама Кх-35 Е Уран, способним да униште непријатељске бродове депласмана до 5000 тона. Опционо се уместо ракета Уран Е могу уградити вишенаменске ракете Калибр НК.

Главни топ, АК-176М, калибра 76,2 mm, налази се на прамцу. Брзина гађања топа износи 120 пројектила у минути, док је даљина гађања 10 km.

Поред топа АК-176М, на брод су уграђена и два топа АК-630М, калибра 30 mm.

gepard

Блиска противваздушна заштита брода обезбеђена је системом Палма, опремљен противавионским ракетама малог домета Сосна-Р, топовима 30 mm и системом за управљање ватром 3В-89. Овај систем је пројектован за заштиту брода од дејста противбродских и противрадарских ракета, вођених авио бомби, авиона и хеликоптера, али се може користити и за дејство по пловилима малог депласмана, као и циљева на копну.

За борбу против подморница, фрегате класе Гепард располажу са два двоцевна торпедна апарата калибра 533 mm, из којих се могу лансирати противподморничка торпеда, као и дванаестоцевни лансер противподморничких ракета РБУ-6000. Уз то, на две минске шине могуће је сместити од 12 до 20 мина.

На фрегате класе Гепард се уграђују радар површинске и ваздушне ситуације Cross Dome (МР-352 „Позитив“) и радар за управљање ватром SA-N-4, Pop Group. Комплет сонара Зарница („Зарница“ МГК-335М) обухвата сонар у прамцу брода и сонар са променљивом дубином.

palma ciws
Палма CIWS

Поред тога, брод располаже и радаром за означавање циљева Bass Stand (34К1 „Монолит“) и детектор ласерског зрачења Spectr-FN.

За потребе вођења електронских дејстава, брод поседује системе АСОР-11661, вучени ометач сонара Змеи, пасивне ометаче Bell Shroud (ТК-25Э ) и два ометача Bell Squat.

За ометање долазећих противбродских ракета, на брод је уграђено четири 16-цевна лансера мамаца ПК-16.

Фрегата класе Гепард је погоњена системом CODOG, који се састоји од две гасне турбине и дизел мотора Type 61D. Потребе за електричном енергијом подмирују се са три дизел генератора снаге 600 KW.

За потребе Војнопоморских снага Руске Федерације изграђене су две фрегате: Татарстан и Дагестан, које се налазе у саставу Каспијске флотиле. За потребе РМ Вијетнама изграђена су четири док су још два брода у плану.

Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *