База

База наоружања

Hyuga, класа носача хеликоптера

Класа носача хеликоптера Hyuga добила је име по бојном броду класе Ise Јапанске царске морнарице.

Основни задатак бродова ове класе јесте противподморничка борба, а њиховим увођењем у оперативу заменили су дотадашње носиоце противподморничке борбе – разараче класе Haruna. Планирана је изградња три брода у класи, од којих је први, Hyuga (DDH-181), ушао у наоружање 2009, а други, назван Ise (DDH-182), 2011. године. Од градње трећег брода из класе за сада нема информација, те се може закључити и да је његова градња отказана.

Ови бродови су једно време били и највећи бродови јапанских одбрамбених снага, односно све до изградње већих носача хеликоптера, класе Izumo. Иначе, ово су и први јапански ратни бродови са женским члановима посаде.

Ови бродови се називају разарачима – носачима хеликоптера искључиво из политичких разлога, с обзиром да је Јапану забрањено поседовање офанзивног наоружања, као и наоружања које превазилази неопходни ниво самоодбране земље. Бродови класе Hyuga су по депласману већи од разарача, имају велику летну палубу и релативно велики укрцани ваздухопловни састав; ова класа бродова се пре може сврстати у класу лаких носача авиона, као што је британска класа Invincible. Иако Јапанци тврде да уобичајену ваздухопловну компоненту брода чини група од три хеликоптера SH-60K за противподморничку борбу и једног MCH-101 за противминско ратовање, ови бродови могу да укрцају до 11 хеликоптера Chinook или још и више хеликоптера мањих габарита (18 – 24 комада). На бродовима тренутно не базирају авиони, пошто летна палуба нема ни скакаоницу, нити друге уређаје потребне за манипулацију авионима. Ипак, уз мање модификације, брод се може оспособити и за употребу V/STOL авиона (F-35B, MV-22 Osprey).

Од бродског наоружања, истиче се 16-ћелијски вертикални лансирни систем Mk.41 намењен за лансирање ракета брод-ваздух ESSM и противподморничких ракета ASROC, као и два система блиске одбране Phalanx CIWS и два троцевна торпедна апарата калибра 324 мм.

huyga-2

Бродови класе Hyuga се могу користити као командни бродови пловних састава, захваљујући уграђеним уређајима који подржавају командовање и контролу. Иако називно нема капацитета за десантне операције, јасно је да бродови ове класе могу да укрцају између 300 и 400 војника, припадника јединица морнаричке пешадије.

За погон брода се користи систем COGAG (combined gas turbine and gas), од четири гасне турбине General Electric LM2500, снаге по 25 000 КС. Ове турбине преносе снагу на два осовинска вода, на чијим крајевима се налазе пропелери са променљивим углом закретања; максимална брзина пловљења брода износи нешто преко 30 чворова.

Стандардни депласман брода износи 13 950 тона, док је пуни депласман 19 000 тона. Посаду брода чини 360 чланова.

TT карактеристике
Тип носач хеликоптера
Класа Huyga
Бродови у класи Huyga (DDH-181)
Ise (DDH-182)
Депласман 13 500 т стандардни
19 000 т пуни
Дужина 197 м
Ширина 33 м
Газ 7 м
Погон 4 x LM2500, снаге 100 000 КС
Брзина 30 чв
Аутономија
Сензори
Наоружање 16-ћелијски лансер Mk 41 VLS за 16 х ESSM
и 12 х RUM-139 VL ASROC;
2 × 20 mm Phalanx CIWS;
2 × троцевна ТА калибра 324 mm
Авио компонента 11 x CH-47 Chinook
Капацитет превожења 300 – 400 војника
Посада 360 чланова
Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *