База

База наоружања

Karrar, основни борбени тенк

Karrar је новопројектовани ирански основни борбени тенк, који је у суштини значајно унапређена верзија тенка Т-72С. Иран је својевремено набавио од Совјетског Савеза извесну количину ових тенкова; тренутно располаже са око 480 тенкова Т-72 С и старијом верзијом тенкова Т-72М1 који би могли бити модернизовани на нови стандард.

karrar

Тенк је први пут приказан јавности 2017. године, мада су се током протекле године појавили први снимци тенка. Модернизован тенк се разликује од основног по новој куполи, новом додатном оклопу, новим нишанским справама, системом за управљање ватром… Модернизације ових склопова и система знатно су побољшање у односу на изворни Т-72. Производња тенкова је у току, али још увек није посве сигурно да ли је у току предсеријска или серијска производња.

Оригинална ливена купола са Т-72 замењена је новом, вареном, са нишом. Део борбеног комплета топа смештен је у ниши, која је опремљена заштитним панелима (слично као код Абрамса). Ипак, још увек нема и потврде да је муниција смештена у ниши стварно и доступна из унутрашњости тенка, већ се сумња да иста служи само као спољно спремиште муниције.

karrar

Оклопно тело и купола тенка су опремљени реактивним оклопом. Процене су да се ради о иранској верзији руског оклопа Реликт, који је модернији од експлозивног реактивног оклопа Контакт-1, какав се налази на тенковима Т-72С. Доња стрна корпуса тенка заштићена је гуменим заслонима, док задњи делови оклопа и тела имају заштиту у виду кавеза. Од осталих система заштите, тенк располаже системом РХБ заштите, као и аутоматским системом гашења пожара.

Примарно наоружање тенка је топ калибра 125 мм, са глатком цеви. Топ користи APFSDS, HE и HE-FRAG пројектиле. Ефикасни домет APFSDS пројектила је око 2000 до 3000 метара. Из топа се може дејствовати и противоклопним вођеним ракетама домета до 5000 метара. Цев топа има металну кошуљицу, не свом дужином. Још увек није јасна намена ове кошуљице; претпоставка је да има везе са стабилизацијом топа приликом гађања у покрету.

karrar

У тенку Karrar је задржан аутоматски пуњач са Т-72С, који обезбеђује максималну брзину гађања од 8 пројектила у минути. Овај тип пуњача се доказао као поуздан; у њему је смештено 22 пројектила, спремних за употребу. Преостала пројектили из борбеног комплета тенка су смештени у муницијској ниши, чиме је повећана безбедност посаде тенка.

На куполи се налази и даљински управљива оружна станица, наоружана митраљезом калибра 12,7 мм. За разлику од Т-72, чини се да нема спрегнутог митраљеза калибра 7,62 мм.

Тенк је добио и нове нишанске справе командира и нишанџије, словеначког произвођача Фотона. Командир на располагању има панорамску нишанску справу, којом осматра бојиште и тражи циљ. По уочавању циља, топ се аутоматски усмерава на циљ, а нишанџија завршава остатак посла. Током тог времена, командир тражи наредни циљ. Овакав начин избора циљева дејства обезбеђује тенку брже реаговање од тенка Т-72С.

karrar

Захваљујући аутоматском пуњачу, раније наведеном, посада тенка броји три члана: возача, нишанџију и командира.

Претпоставља се да се за погон тенка користи дизел мотор снаге 1000 до 1200 КС; претпоставља се и да је мотор увежен из Русије.

Иако је од стране иранског војног врха најављиван као 100% ирански тенк, у неким сегментима чак и модернији од руског Т-90, изгледа да Карар и није одмакао далеко од Т-72С. Руски извори га оцењују као тенк заснован на платформи Т-72, са додатком компоненти америчких Абрамса и М60; неки од склопова су позајмљени са британског Чифтена, односно – Иранци су узели све те компоненте и покушали да направе сопствени тенк.

Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *