База

База наоружања

Кинески разарачи класе Type 052D

Кинески разарачи класе Type 052D познати су као „кинески AEGIS разарачи“. Мада, на Западу су познати и као класа Luyang III, из које произилази да се сматрају наследником разарача класе Type 052C (Luyang II). Разарачи класе Type 052D су разарачи опште намене, депласмана од око 7500 тона, који се могу користити за вођење противбродске и противподморничке борбе, али и за противваздушну заштиту. Разарачи ове класе граде се у два бродоградилишта, тако да и не чуди података да је крајем децембра 2019. године поринут и 24. по реду разарач ове класе. Први брод из класе уведен је у оперативну употребу током 2014. године.

razarač klase Type 052D
Разарач Hefei

Класа Type 052D се налази међу највећим и најспособнијим класама разарача. Прати линије претходне класе разарача, али има снажније наоружање. Ови разарачаи су опремљени савременим радаром, а наоружани су између осталог и са два 32-ћелијска вертикална лансера из којих се може лансирати више типова ракета. По неким параметрима можемо га сврстати у бродове сличне америчким разарачима класе Arleigh Burke.

Као што је већ речено, највреднији сензор овог брода јесте управо радар Type 346A, са фазном решетком. Овај радар је настао као резултат даљег рада на моделу радара који је уграђен на разараче класе Type 052C; нови радар има могућност детекције и праћења циљева на већим даљинама. По функцији је сличан америчком радару типа SPY-1. Према неким подацима, кинески радар се може користити и за праћење лета балистичких ракета, мада још увек није познато ни да ли у свом арсеналу располаже оружјем којим би могао дејствовати по њима.

Међу ракетама које се могу лансирати из 32-ћелијских вертикалних лансера налазе се ракете брод-ваздух, крстареће ракете, противбродске и противподморничке ракете. Може се закључити да се од удела одређеног типа ракета у борбеном комплету брода зависи и намена брода приликом ангажовања на задатку.

VLR
Поклопци вертикалних лансера ракета

Основно артиљеријско оруђе је топ калибра 130 мм, смештен на прамцу, што је такође помак у односу на претходну класу разарача, која је имала топ калибра 100 мм.

Поглед на прамац брода; уочавају се прамчани топ калибра 130 мм, вертикални лансери ракета и систем CIWS калибра 30 мм.

За дејство по циљевима у ваздушном простору, на малим даљинама, задужен је лансер ПАР HHQ-10 који је смештен на крми брода.

Последња одбрана брода садржана је у седмоцевном топу калибра 30 мм, брзине гађања од 10 000 пројектила у минути. Тврди се да је овај топ способан да уништи противбродску ракету која лети брзином од 4 Маха, вероватноћом од 96%. Ови топови су од седмог брода по реду замењени једанаестоцевним топовима истог калибра, ознаке Type 1130. Од измена међу бродовима издваја се и продужетак трупа са 157 на 161 м, почевши од четрнаестог брода у класи на даље.

CIWS 30mm
Дејство седмоцевног топа калибра 30 мм.

Када је реч о противподморничком наоружању, поред противподморничких ракета, брод располаже и противподморничким торпедима.

На крми брода се налази хангар за смештај хеликоптера. Ови разарачи могу да користе хеликоптер руске производње Kамов Ка-28 (извозна верзија хеликоптера Ка-27) или домаћи Harbin Z-9C. Чињеница да може крцати свега један хеликоптер може се сматрати недостатком у односу на друге класе разарача сличног депласмана, који крцају по два хеликоптера.

Посада брода броји 280 чланова.

За погон брода изабран је систем CODOG (Combined Diesel or Gas), који се састоји из две гасне турбине и два дизел мотора. Дизел мотори се користе за економичну вожњу, када је битно остварити што већу даљину пловљења, док се гасне турбине користе за достизање максималних брзина пловљења; максимална брзина пловљења износи 30 чворова.

Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *