База

База наоружања

Korkut, артиљеријски систем ПВО

Korkut је најновији артиљеријски систем ПВО турске производње. Пројектован је са циљем замене застарелих М24А1 Duster који се налазе у наоружању оружаних снага Турске. Основна намена му је заштита покретних јединица од напада из ваздушног простора. Уговор за производњу овог самоходног артиљеријског система ПВО потписан је 2016. и први серијски произведен примерак овог система испоручен је 2019. За производњу су задужене компаније Aselsan и FNSS: Током 2020. године турским оружаним снагама испоручено је свега 13 примерака овог система.

Поред тога што му је основна намена заштита маневарских јединица од напада из ваздушног простора, Korkut се може користити и за противваздушну заштиту важних објеката. Може се употребити против непријатељских хеликоптера, беспилотних летелица, ракетних пројектила и борбених средстава копнене војске (оклопних транспортера, борбених возила пешадије, самоходних артиљеријских оруђа и др).

Основно наоружање овог система су два топа Oerlikon KDC-02 калибра 35 мм, смештена у куполи. Топови су лиценцно произведени у Турској, у компанији МКЕК. Топови су у потпуности стабилисани, тако да овај самоходни артиљеријски систем може дејствовати и у покрету.

Топови користе конвенционалну муницију калибра 35 мм, али могу да користе и противпешадијску муницију, коју такође производи компанија Aselsan. Употреба противпешадијске муниције знатно повећава ефикасност система када се користи за дејство по циљевима на земљи. Максимална даљина гађања топа је 4000 метара, док је максимална брзина паљбе 550 граната у минути по топу. Борбени комплет топа износи 400 граната.

На возилу је уграђен радар за праћење, као и оптоелектронски сензори, међу којима се издваја ТВ камера, термовизијска камера и ласерски даљиномер.

Као возило, искоришћена је шасија оклопног транспортера ACV-AD (познатог и као ACV-30), који производи компанија FNSS. Оклопна заштита возила штити посаду од дејства стрељачког наоружања и парчади артиљеријских пројектила. У посади возила се налазе три члана: командир, возач и нишанџија.

За погон возила користи се дизел мотор, снаге око 600 КС, упарен са аутоматском трансмисијом. Поред главног мотора, постоји и помоћни мотор, који покреће све системе када је главни погонски мотор ван функције. Возило је у потпуности амфибија и у води се погони помоћу два џета.

Батерија је основна јединица и у њој се налазе три самоходна оруђа Korkut и једно возило за командовање и контролу, опремљено осматрачким 3Д радаром. Ово возило је пројектовано на бази исте шасије, коришћене за ACV-AD. Коришћењем радара на овом возилу, могуће је открити циљеве у ваздушном простору на даљинама до 70 км. Систем идентификације „свој-туђ“ интегрисан је у возило, а поред тога, може да координише операције са јединицом ПВО вишег ранга.

Оружане снаге Турске су наручиле 40 самоходних оруђа и 13 командних возила, с тим да се завршетак испоруке очекује током 2022. године.

Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *