База

База наоружања

Корвете класе Каракурт (Пројект 22800)

Корвете класе Каракурт (Пројект 22800) су корвете нароужане вођенима ракетама, које су развијене за потребе руске ратне морнарице. Мале корвете су намењене за извођење противбродских и противваздухопловних дејстава, као и за задатке надзора обалског мора.

Тренутно се у оперативној употреби налазе три корвете ове класе. Поред њих, у различитој фази изградње налази се још 13 бродова а отказана је градња још два брода, што даје укупну цифру од планираних 18 бродова у класи.

karakurt

Пројектована у конструкторском бироу Алмаз, корвете класе Каракурт се одликује карактеристикама смањеног радарског одраза. Тако је у конструкцију надграђа укључен и јарбол са панелима радара са фазном решетком. Платформа је пројектована тако да обезбеди високу маневрабилност и стабилност, чак и по тешком мору.

Модуларна конструкција брода омогућује развој више варијанти брода, како би се задовољили захтеви које намеће извођење специфичних мисија и задатака. Планирана је и уградња напредног система командовања и контроле, навигацијски и комуникацијски уређаји, као и најмодерније наоружање.

Примарно бродско наоружање чине крстареће ракете Калибр-НК, које се лансирају из осмоћелијског вертикалног лансера. Овим ракетама се може дејствовати по циљевима удаљеним око 2500 km.

За дејство по циљевима у ваздушном простору, од трећег брода у класи, предвиђен је артиљеријско-ракетни систем Панцир-МЕ, који је морнаричка верзија система Панцир-С1, комбинација ПАР и ПАТ, развијен у конструкторском бироу КБП.

Представник артиљеријског наоружања налази се на прамцу и то је топ АК-176МА, калибра 76,2 mm, што је модернизована верзија бродског топа АК-176. Брзина гађања је 150 пројектила у минути, а њиме се може дејствовати по циљевима удаљеним до 15 000 метара.

Топ је уграђен у куполи, чији је облик прилагођен ради постизања смањења радарског одраза. Топ је интегрисан са дигиталним системом управљања ватром и оптоелектронским уређаје Сфера-2, која омогућава дејство по више циљева на већим даљинама.

На корвети су своје место нашла и два топа АК-630М калибра 30 mm, који имају задатак да бране брод од напада из ваздушног простора и са површине. Са брзином гађања од 5 000 пројектила у минути, ови топови обезбеђују броду могућност дејства по циљевима на даљинама до 5 000 метара.

Погонски комплекс корвета класе Каракурт се састоји од три дизел мотора М-507Д-1 и три дизел генератора ДГАС-315. Максимална брзина пловљења брода износи 30 чворова, док је аутономија пловљења 2 500 наутичких миља.

TT карактеристике
Тип корвета
Класа Каракурт
Порекло Русија
Депласман 800 т
Дужина 67 м
Ширина 11 м
Газ 4 м
Погон дизел електрични
Брзина 30 чв
Даљина пловљења 2500 М
Аутономија 15 дана
Сензори радар Минерал-М
Наоружање 1 x АК-176МА 76,2 mm
2 x АК-630М 30 mm
2 x 12,7 mm Корд
1 х Панцир МЕ
8 x Калибр-НК или П-800 Онyx
Контрамере
Посада 39 чланова
Аеро компонента БПЛ Орлан
Бродова у класи 18 пловних јединица
Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *