База

База наоружања

Leopard 2PL, основни борбени тенк

Немачка је 2002. године из својих вишкова поклонила Пољској 128 тенкова Leopard 2A4. Нешто касније, 2013, Немачка је потписала уговор са Пољском, путем кога јој је продала 14 тенкова Leopard 2A4, затим 105 тенкова верзије Leopard 2A5 и тенкова за изввлачење Bergepanzer, такође из војних вишкова. Наравно, као што бива у тим случајевима, пољско министарство одбране је 2015. потписало са немачком компанијом Rheinmetall уговор о модернизацији старијих тенкова Leopard 2А4. Нова верзија је развијена у немачкој компанији, али у сарадњи са одређеним бројем пољских компанија. Ова верзија је добила и своје званично име – Leopard 2PL. Технолошки демонстратор је први пут приказан јавности 2016. Иако је било планирано да 142 тенка буду модернизована и испоручена најкасније до почетка 2021, пољским оклопним јединицама су тек у мају кренуле испоруке првих примерака модернизованих тенкова. То су вероватно тенкови који су модернизовани у немачкој фабрици, како је и предвиђено уговором, док ће се остали тенкови модернизовати у пољским фабрикама.

Тенкови у оружаним снагама Пољске

Оружане снаге Пољске тренутно располажу са 11 тенковских батаљона; два батаљона су наоружана тенковима Leopard 2А5, а још два тенковима Leopard 2А4, који ће бити модернизовани на стандард  Leopard 2PL. Четири тенковска батаљона су наоружана тенковима PT-91 Twardy, док су три батаљона наоружана старим тенковима Т-72М1. Све у свему, Пољска у оперативној употреби има 232 тенка PT-91 и 458 тенкова Т-72М1; окок 300 тенкова Т-72М1 налази се у резерви.

Модернизација Leopard 2PL

Модернизација Leopard 2PL је углавном слична верзији Revolution, на којој је такође радила компанија Rheinmetall. Унапређена је оклопна заштита тенка, топ, нишанске справе, као и други системи. Ипак, упркос свим унапређењима, верзија Leopard 2PL има мање борбене способности од верзије Leopard 2А7, која је производ компаније Krauss-Maffei Wegmann, а која је уведена у наоружање немачких оружаних снага током 2014. године. Leopard 2PL је слабији у односу на верзију Leopard 2А7 у кључним областима:оклопна заштита, ватрена моћ, прецизност, електронски системи.

У сваком случају, Leopard 2PL има снажнију оклопну заштиту у односу на верзију Leopard 2А4. Тенковска купола је добила композитну оклопну заштиту AMAP (Advanced Modular Armor Protection), који је развила немачка компанија IBD Deusebroth. Ова врста заштите је део и пакета модернизације Revolution и користи нове нанокерамичке материјале и модерне легуре челика и титанијума. овај оклоп пружа високи ниво заштите од различитих опасности. Заштићен на овај начин, купола тенка верзије Leopard 2PL боље је заштићена од куполе тенка Leopard 2А5, али се ипак не може мерити са оклопном заштитом код верзије Leopard 2А7. Оклоп је модуларан, тако да се оштећени модули могу заменити и у пољским условима. Планирано је да се са производњом овог оклопа отпочне и у пољским фабрикама.

Прототип тенка верзије Leopard 2PL

Маса тенка Leopard 2PL је нешто већа у односу на масу претходника. Тежак је 60 тона, што је повећање за непуне 4 тоне у односу на Leopard 2А4. За повећање масе од 3 т одговорна је оклопна заштита куполе. Ипак, оклопна заштита није додавана на оклопно тело, како би маса тенка остала у оквиру 60 т, што је био услов пољске стране. Према неким изворима, додатно је оклопљен под тенка, како би се побољшала заштита тенка од дејства противтенковских мина и експлозивних направа. У сваком случају, оклопна заштита тела тенка није унапређена. Даље, пољски тенкови Leopard 2А4 су произведенипочетком осамдесетих година и чини се да они не би издржали погодак модерне APFSDS муниције. Чланови посаде тенка Leopard 2PL смештени су на новим седиштима, која су изолована од пода, чиме се донекле смањује силина ударног таласа у случају дејства противтенковске мине. Поред тога, тенк је опремљен и модернијим системом за аутоматско гашење пожара.

Када је реч о тенковском наоружању, тенк Leopard 2PL је задржао топ 120 mm/L44, с тим да га је компанија Rheinmetall модификовала како би био компатибилан са новом муницијом: DM11, DM53 и DМ63. Топ се пуни ручно, при чему борбени комплет износи 42 гранате, од чега је 15 смештено у продужетку куполе и спремно за употребу. Преостале гранате из борбеног комплета налазе се у оклопном телу тенка. Део куполе са муницијом одвојен је од одељења са посадом, тако да је посада делимично заштићена у случају експлозије муниције.

Хидраулично покретање куполе замењено је електричним. Овакав погон је побољшао способност преживљавања тенка на бојишту, нарочито у условима након првог поготка у тенк, пошто је хидраулично уље коришћено у хидрауличном погону куполе врло запаљиво.

Секундарно наоружање тенка чини митраљез калибра 7,62 мм, спрегнут са цеви топа, и још један митраљез калибра 7,62 мм на крову куполе.

Тенк Leopard 2PL се одликује модернијим нишанским справама и системом за управљање ватром. Командир поседује панорамску нишанску справу, која је опремљена термовизијом пољске производње и ласерски даљиномер. Станица командира тенка је опремљена и бројним дигиталним екранима, који су намењени за приказивање различитих информација.

Чини се да Leopard 2PL има „hunter-killer“ способност; наиме, командир тенка користи панорамску нишанску справу и осматра бојиште, тражећи циљеве. Када открије/изабере циљ, топ се аутоматски окреће ка циљу и нишанџија довршава посао нишањења и опаљења. Током тог времена, командир тражи наредни циљ.

Возач тенка је добио нову ноћну справу за вожњу ноћу, као и камеру за ход у назад, која кретање у назад чини доста лакшим.

Упркос свим унапређењима, системи комуникација код тенка Leopard 2PL остали су исти.

Посаду тенка и даље чини четири члана: командир, возач, нишанџија и пунилац.

Погон је остао исти: турбодизел мотор MTU MB-873 Ka501, снаге 1500 КС. Тенк има и помоћни мотор, намењен за напајање система електричном енергијом када не ради погонски мотор; иста помоћна погонска јединица се користи и код верзије Leopard 2А7.

Способности савлађивања препрека иста је као и код претходне верзије тенка.

Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *