База

База наоружања

Loara, самоходни систем ПВО

Самоходни артиљеријски систем ПВО Loara пројектован је крајем деведесетих година у Пољској. Возило је 2001. године успешно прошло трупна испитивања. Пољаци су за потребе наоружавања својих оружаних снага наручили релативно мали број ових оруђа, с обзиром да су имали потребе за свега 70-80 комада.

Лоара је наоружана са два аутоматска топа Oerlikon KDA калибра 35 мм, који се лиценцно производе у Пољској. Брзина гађања топа је око 550 метака у минути, док је максимална даљина гађања циљева у ваздушном простору око 4 км. Поред тога што може дејствовати по циљевима у ваздушном простору, овај систем је могуће употребити и за противоклопна дејства, дејствујући по оклопљеним циљевима непријатеља на земљи.

Овај артиљеријски систем ПВО је опремљен и радаром за праћење циљева у ваздушном простору, ласерским даљиномером и радарским системом за управљање ватром. Треба напоменути да Loara поседује и систем идентификације циљева “свој-туђ” чиме се смањује вероватноћа губитака од пријатељске ватре. Радар има домет од 26 км, може идентификовати до 64 циљева истовремено, и што је једна од битнијих ствари – може радити у покрету. Лоара има способност дејства у свим метеоролошким условима, дању и ноћу, али и у условима интензивних електронских дејстава. Време рееаговања система је краће од 10 секунди.

Систем је изграђен на шасији пољске верзије совјетског тенка Т-72, ознаке PT-91. Возило се погони дизел мотором С-12У, снаге 850 КС. Производња овог мотора прекинута је 2012. године, те је као алтернатива предложен немачки мотор MTU-881 Ka500. Током 2014. године објављено је да Пољска купује 120 шасија возила гусеничара јужнокорејске самоходне хаубице К9, те се претпоставља да би се неке од њих могле искористити и за Лоару.

Поред верзије самоходног артиљеријског ПВО система, развијена је и верзија ракетног система ПВО, ознаке Loara-R, која је наоружана ракетама Rbs.23 BAMSE или SAHV-3. Овим системом су требали бити замењени системи ПВО ЗСУ-23-4 Шиљка и Стрела-10 (SA-13 Gopher) који се налазе у оперативној употреби у јединицама пољских оружаних снага. Међутим, како је пројекат отказан, мало је вероватно да ће до тога икада и доћи. У сваком случају, пољска наменска индустрија је стекла одређена искуства из пројектовања оваквих система које ће им добро доћи у даљем раду. Одређене компоненте система (аквизицијски радар, радар за управљање ватром) искоришћени су за пројектовање система ПВО који се користи у пољској ратној морнарици.

TT карактеристике
Тип самоходно артиљеријско оруђе ПВО
Порекло Пољска
Маса 45,3 т
Дужина 6,67 м
Ширина 3,47 м
Висина 2,19 м
Посада 3 члана
Погон S-12U дизел мотор
Максимална брзина кретања 60 км/ч
Аутономија кретања 500 км
Наоружање: 2 х 35 мм
Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *