База

База наоружања

MLI-84, оклопно возило

Румунија је била једна од четири државе, поред Чехословачке, Пољске и Индије, која је купила лиценцу за производњу руског борбеног возила пешадије БМП-1. Почевши од 1983, румунска компанија ROMARM SA из Букурешта је произвела 184 примерака овог возила.

mli84osnovna
Основна верзија MLI-84

Возило је задржало стандардну куполу са БМП-1, наоружану топом калибра 73 мм и спрегнутим митраљезом калибра 7,62 мм. Борбени комплет је био идентичан руском: 40 граната калибра 73 мм и 2000 метака 7,62 мм. Изнад цеви топа се налазио лансер за противоклопне вођене ракете 9К11 Маљутка (НАТО кодна ознака AT-3 Sager).

За разлику од БМП-1, возило је било опремљено додатним митраљезом калибра 12,7 мм, који се налазио на задњем делу тела возила. Њиме је руковао један од осморице укрцаних војника кроз отвор на крову. Нишанџија је у борбеном комплету митраљеза располагао са 500 метака 12,7 мм.

Труп возила је за 60 цм дуже од руског оригинала. Погоњено је румунским дизел мотором 8V-1240-DT-S, који је са 360 КС био снажнији од руског мотора UTD-20 за 60 КС. Уградња овог мотора се сматра и најбитнијом модификацијом возила. Уградњом снажнијег мотора обезбеђена је брзина кретања возила од око 65 км/ч на путевима и радијус кретања од око 600 км. Возило је амфибијско и у води се креће помоћу гусеница, максималном брзином од 7 км/ч.

Посада возила је трочлана, са нишанџијом у куполи, возачем напред лево и командиром иза возача. Мотор је смештен десно од возача. У транспортном делу возила има места за осам војника са опремом, који седе на клупама окренути леђима једни другима. За дејство личним наоружањем из возила стрелци имају уграђене пушкарнице на боковима возила. Оклопно тело штити посаду и укрцни део од муниције калибра до 14,5 мм. Од осталих уређаја, возило је опремљено бацачима димних кутија, системо АБХО заштите и опремом за осматрање ноћу.

Возило је временом постало застарело, тако да је 1995. године донета одлука о модернизацији. Носилац пројекта модернизације била је румунска компанија MFA. Након спроведеног међународног тендера, Румунија је за наоружање модернизованог возила изабрала оружну станицу израелске производње, ознаке Rafael OWS 25 mm, чија је испорука започета крајем 1998. године.

Купола је наоружана топом Oerlikon Contraves 25 mm KBA, митраљезом калибра 7,62 мм на десној и са две противоклопне вођене ракете Маљутка М2Т на левој страни куполе. Касније је уместо Маљутке коришћена израелска ПОВР Spike.

Дневно-ноћна нишанска справа је постала стандардни део опреме овог возила, док је термовизија опционална. Дневна нишанска справа има увећање од један до осам пута, док ноћна има увећање до 7,5 пута. Уз ове справе, возило има четири дневна перископа. Оружјем се може руковати из унутрашњости возила, тако да је нишанџија заштићен. За разлику од БМП-1 где топ није био жиростабилисан, код ове верзије то није случај. Стабилисан је по обе осе, са пољем дејства по азимуту од 360º и по елевацији од -11 до +60º.

Борбени комплет за примарно наоружање је повећан у односу на стару верзију возила. Уз топ 25 мм следује 200 метака од којих је 60 панцирних. За митраљез 7,62 мм борбени комплет уз оружје износи свега 200 метака. Преостала муниција се налази у возилу: 450 метака калибра 25 мм, 2000 метака 7,62 мм и две вођене ракете. Систем храњења топа је двоструким редеником, тако да је нишанџији олакшан рад при селекцији одговарајуће муниције за гађање.

mli84m
MLI-84M
mli84m1
MLI-84M1

Поред три бацача димних кутија уграђених на бокове возила, MLI-84M може да положи димну завесу и убризгавањем дизел горива у издувну грану на десној страни тела возила.

Са испоруком првеих купола, Румуни су планирали да компанија MFA временом освоји њихову производњу. Први Oerlikon топови калибра 25 мм су испоручени из Италије, док су касније лиценцно произвођени у Румунији.

Са уградњом оружја, маса возила је нарасла на 17 600 кг, док висина возила износи 2,94 м. Остали подаци су слични подацима верзије MLI-84.

Стандардна опрема возила укључује систем НХБ заштите (системом натпритиска у возилу) и систем детекције и гашења пожара у моторном и транспортном одељењу, што је дело компаније EADS. Средства везе су дело компанијe Harris.

Преживљавање на бојишту је побољшано уградњом система детекције ласерског и ИЦ озрачења возила, модела SAIL-R, произведеног у Румунији. Систем је повезан са бацачима димних кутија. Према тврдњама румунске стране, време реаговања система је мање од 50 милисекунди.

За погон модернизованог возила је изабран енглески дизел мотор CV-8, снаге 400 КС, компаније Perkins Engines Company. CV-8 је престао да се производи, али је остављена могућност да се у случају нових наруџби покрене серијска производња. Међутим, касније током реализације пројекта модернизације, компанија Perkins је понудила моторе Caterpillar C9, исте снаге али мање масе. До средине 2007, компанија Perkins је примила наруџбу за 130 мотора, који су уграђени у верзију MLI-84M.

Верзије возила

 • MLI-84 – основна верзија;
 • MLI-84M – MLI-84 модернизован уградњом израелске куполе OWS-25R наоружане топом Oerlikon KBA калибра 25 мм и са два лансера ПОВР 9С415. Такође је опремљена и са два бацача димних кутија (по 4 димне кутије у групи). Уградњом куполе и јачег погона изгубио је могућност савлађивања водених препрека без посебне припреме; у оквиру ове верзије су постојале подверзије наоружане лансерима за југословенске ПОВР 9M14-2T Маљутка 2T и подверзија наоружана лансерима за ПОВР типа Spike, израелске производње;
 • MLI-84M Punct de Comanda Batalion – MLI-84M конвертован у командно возило батаљона, препознатљиво по високом надграђу;
 • MLI-84M Tractor Pentru Evacuare Tehnică – MLI-84M конвертован у возило за извлачење оштећене технике, са уграђеним троделним краном уместо куполе и витлом на задњој страни возила;
 • MLI-84M Vehicul de Evacuare Medicală – MLI-84M конвертован у оклопљено санитетско возило, надграђе је идентично командном возилу.

Сваки батаљон у РА наоружан возилима MLI-84M у свом саставу има три чете са по 11 возила MLI-84M. Поред њих, у батаљонима се налазе и специјална возила базирана на модификованој шасији возила MLI-84. То су: санитетско возило, возило за извлачење и два командна возила што даје укупну цифру од 37 возила у батаљону.

ТТ карактеристике
Маса 17,6 т
Дужина 7,335 м
Ширина 3,3 м
Висина 2,942 м
Посада 3 (командир, возач и нишанџија) + 8 војника
Оклопна заштита заштита од зрна калибра до 14,5 мм
Наоружање MLI-84: 1 х 73 мм 2A28 Grom
MLI-84M: 1 х 25 мм Oerlikon KBA
MLI-84: лансер за ПОВР Маљутка, 1 × 12,7 ДШК
MLI-84M: ПОВР Маљутка-2T или Spike
Борбени комплет 650 х 25 мм
2 х ПОВР
2000 х 12,7 мм
Клиренс 400 мм
Погон Caterpillar C9, снаге 400 КС
Капацитет горива 620 л
Радијус 550 – 600 км
Брзина 65 км/ч
Могућност савлађивања препрека
– успон 60 %
– бочни нагиб 40 %
– вертикална препрека 0,8 м
– ров 2,7 м
– водена препрека амфибија
Поделите садржај странице
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *