База

База наоружања

Оружане снаге Мађарске

Оружане снаге Мађарске (мађ. Magyar Honvédség) састоје се из два вида: Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране.

Национална стратегија безбедности и Национална војна стратегија, два основна документа која дефинишу мађарски систем одбране, објављени су 2012. године. Централна начела Националне војне стратегије су одбрана земље, способност учествовања у НАТО и другим међународним операцијама, укључујући и средњерочни циљ формирања снага које ће имати способности за учешће у операцијама високог интензитета.

Мађарска координише своје задатке из области одбране са Чешком Републиком, Пољском и Словачком, у тзв. формату „Вишеград 4“. Сходно томе, Мађарска учествује у Борбеној групи Вишеград.

Мађарска се суочава са мигрантском кризом, обзиром да се налази на правцу кретања илегалне миграције са Истока ка западној Европи, тако да на задацима обезбеђења своје државне границе ангажује и војне снаге.

Издвајања државе за потребе одбране се у неколико последњих година плански повећавају, тако да ће Мађарска вероватно до планираног рока (2026. година) успети да достигне издвајања од 2% БДП за послове одбране. То је уједно и рок до кога је планиран завршетак програма свеобухватне модернизације мађарских оружаних снага, који носи назив „Zrínyi 2026“. Поред тога што се овај програм односи на набавку новог наоружања и војне опреме, он предвиђа и спровођење реорганизације оружаних снага, у смислу реорганизације резервних снага по територијалном принципу.

Оружане снаге Мађарске броје 27 800 припадника (10 450 припадника КоВ, 5 750 припадника РВ и ПВО и 11 600 у здруженим снагама), којима треба придодати 44 000 припадника резервног састава.

Копнена војска

Носилац борбених дејстава копнене војске ОС Мађарске су две механизоване бригаде: Пета механизована бригада у Дебрецину и 25. механизована бригада у гарнизону Тата.

У свом формацијском саставу, Пета механизована бригада КоВ има следеће јединице:

 • командну чету,
 • механизовани батаљон,
 • механизовани батаљон,
 • механизовани батаљон,
 • инжињеријски батаљон за борбену подршку,
 • логистички батаљон,
 • инжињеријску чету за борбену подршку и
 • чету везе.

Двадесет и пета механизована бригада у свом саставу има следеће јединице:

 • командну чету,
 • механизовани батаљон,
 • механизовани батаљон,
 • тенковски батаљон,
 • противоклопни батаљон,
 • батаљон за подршку,
 • артиљеријски дивизион,
 • логистички батаљон.

Као јединице борбене подршке издвајају се 24. извиђачки пук, 37. инжињеријски пук, 43. пук везе, 1. пук за разминирање и речна флотила и 64. логистички пук.

Двадесет и четврти извиђачки пук, размештен у гарнизону Дебрецин, у чијем саставу се налазе командна чета, извиђачка чета, чета за дубинско извиђање, тактичка извиђачка чета (HUMINT), чета беспилотних летелица, чета за електронско ратовање и логистичка чета.

Тридесет и седми инжињеријски пук је размештен у гарнизону Сентеш и у његовом саставу налазе се командни вод, мосни батаљон, водоснабдевачка чета, инжињеријска чета и чета за обуку.

Четрдесет и трећи пук везе се налази у Секешфехервару и у његовом саставу се налазе командна чета, центар за борбено командовање, два центра везе, батаљон везе и логистички батаљон.

Први пук за разминирање и речна флотила размештен је у луци Ујпешт и у његовом саставу налазе се 1. чета за деминирање, специјална чета за уклањање експлозивних направа, речна флотила, К-9 чета за уклањање експлозивних направа, логистичка чета, логистички батаљон и чета за обуку.

Шездесет и четврти логистички пук је размештен у Капошвару и у његовом саставу се налазе командна чета, батаљон за подршку, транспортни батаљон, чета за контролу кретања и национални центар за подршку, који се налази у Будимпешти.

Носилац специјалних дејстава је 2. бригада за специјалне операције, која се састоји из два батаљона: 34. батаљон специјалнинх снага и 88. мешовити лаки батаљон. Оба батаљона су размештена у Ваздухопловној бази Солнок.

РВ и ПВО

У саставу мађарског РВ и ПВО налазе се по једна авијацијска и хеликоптерска база, логистички пук, радарски пук и пук ПВО.

У саставу 59. ваздухопловне базе, размештеној на аеродрому Кечкемет, налазе се ескадрила тактичке авијације “Puma”, ескадрилом транспортне авијације „Teve“, батаљоном за одржавање и логистичким батаљоном.

JAS-39 Gripen из састава РВ Мађарске

На аеродрому Солнок размештен је 86. хеликоптерска база, у саставу које се налазе ескадрила транспортних хеликоптера „Erno Rubik”, ескадрила јуришних хеликоптера, мешовита школска ескадрила, батаљоном за одржавање и логистичким батаљоном.

Осам радарских јединица, од којих три радарска центра и пет радарских чета, налази се у саставу 54. радарског пука у Веспрему. Радарски центри су размештени у Бекешчаби, Медини и Банкуту, док су радарске чете размештене у Купу, Јути, Дебрецину, Бекешчаби и Медини.

За противваздухопловна дејства задужен је 12. пук ПВО, размештен у Ђеру. У саставу пука налазе се 1. ракетни дивизион, наоружан системом 2К12 Куб, 2. ракетни дивизион, наоружан ПАРС Mistral, командни батаљон, логистички батаљон и чета за обуку.

Као посебна јединица, а као одговор на обавезе преузете уласком у НАТО, Мађарска је формирала ваздухопловну базу Папа, која је наследник 47. пукка тактичке ловачке авијације. У саставу базе наалзе се Оперативни центар базе, винг стратегијске транспортне авијације опремљен са три транспортна авиона C-17 Globemaster  III, батаљон за подршку, логистички батаљон и група за заштиту информација.

Средства и опрема на употреби у ОС Мађарске

КОПНЕНА ВОЈСКА

Тенкови

Т-72     30 комада

Leopard 2A4   4 комада

Борбена возила пешадије

БТР-80А         120 комада

БТР-80            260 комада

Инжињеријска возила

БАТ-2 2 комада

БМП1 ВПВ

ВТ-55А           2 комада

BLG-60

Возила за РХБ извиђање

K90 CBRN Recce      24 комада

PSZH-IV CBRN Recce

ПОРС

9K111 Фагот (AT-4 Spigot);

9K111-1 Конкурс (AT-5 Spandrel)

Артиљеријска оруђа

Д-20 152 мм   17 комада

Минобацачи

МБ 82 мм       50 комада

Бродови речне флотиле

Миноловац класе Нештин   4 комада

Патролни брод          2 комада

 

РВ и ПВО

Авијација

JAS-39 Gripen C        12 комада

JAS-39 Gripen D        2 комада

Ан-26  4 комада

Airbus А319   2 комада

Z-143LSi         2 комада

Z-242L            2 комада

Хеликоптери

Ми-24В          6 комада

Ми-24П          2 комада

Ми-8/17                      14 комада

H125M/AS350           2 комада

Средства ПВО

2К12 Куб        16 комада

Mistral

Радари

RAT-31DL     3 комада

П-18                6 комада

SZT-68UM     6 комада

П-37    14 комада

 

 

 

 

 

Поделите садржај странице
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *