База

База наоружања

Подморнице класе Invincible

У бродоградилиштима немачке компаније ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) граде се четири подморнице класе Invincible за потребе Сингапурске ратне морнарице.

Подморнице класе Invincible, познате и као Type SG, замениће подморнице класе Archer и Challenger сингапурске ратне морнарице, које су грађене током шездесетих година.

Четири подморнице, чија је градња у току, понеће имена Invincible, Impeccable, Illustrious и Inimitable, део су дугорочног програма развоја подморничких капацитета сингапурске ратне морнарице.

Развој подморница класе Invincible

Министарство одбране Сингапура је децембра 2013. потписало уговор са немачком компанијом ThyssenKrupp Marine Systems, којим је била предвиђена градња две подморнице класе Type SG.

Четири године касније, маја 2017, потписан је нови уговор којим је дефинисана градња још две подморнице исте класе. Поред саме градње подморница, уговором је предвиђена и испорука логистичког пакета, али и обука посада подморница у Немачкој.

Церемонија полагања кобилице за прве две подморнице одржана је у бродоградилишту у Килу, 2014. Прве две подморнице ће, према плановима, бити испоручене Сингапуру током 2022. године, док ће преостале две бити предате две године касније – 2024. Прва подморница из класе, названа Invincible, поринута је фебруара 2019, а у септембру 2020. започета су и њена поморска испитивања.

Подморница Invincible у градњи.

Сингапурска Агенција за одбрану и технологију и немачки ThyssenKrupp Marine Systems потписали су и меморандум о разумевању који предвиђа развој нових технологија, укључујући и додатну производњу резервних делова и склопова за подморнице. Поред тога, сингапурска ратна морнарица ради на развоју тренажера, који би одговорио на захтеве обуке чланова посаде подморница Type 218SG. Комплет тренажера ће обухватити радне станице на командном мосту, те виртуелни систем за обуку у примени процедура рада и одржавања.

Одлике подморница класе Invincible

Подморнице класе Type 218SG задржале су конструктивне одлике подморница класа Type 214 и Type 212А, међу којима је и распоред кормила у облику слова „X“, који омогућује подморници успешно маневрисање у плитким обалским водама.

Дужина подморница је 70 м, док је пречник трупа 6,3 м. Подморница површинског депласмана 2000 тона има посаду која броји 28 чланова.

Наоружање и сензори

Подморница ће бити опремљена модерним борбеним системима, међу којима се налази и осам торпедних цеви калибра 533 мм. Прамчана секција подморнице имаће интегрисано хоризонтално вишенаменско спремиште, које може служити за смештај торпеда, ракета и тимова специјалних снага. Уградња вертикалног вишенаменског спремишта са вертикалним лансерима ракета за сада је опционална.

Модерни сензори којим ће располагати подморница унапредиће беyбедност подморнице кроy обеyбе]ење довољно података о ситуацији, како у плитким тако и у водама оптерећеним поморским саобраћајем. Аутоматизација наредне генерације и системи за помоћ у доношењу одлуке пружиће неопходну помоћ у скраћењу времена потребног за доношење одлуке.

Модерни системи аутоматизације омогућиће бољи режим ангажовања посаде, односно више времена за одмор.

Погон и перформансе подморнице класе Invincible

Подморница класе Invincible биће погоњена системом AIP, који за рад користи гориве ћелије. Очекује се да ће брзина у подводној вожњи бити већа од 15 чворова.

У односу на подморнице класе Archer, нова подморница ће моћи да остане у зароњеном стању 50% више времена, а све захваљујући AIP систему погона, који се базира на горивим ћелијама.

Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *