База

База наоружања

Потпуна илузија летења

Обука пилота Ваздухопловних снага Руске Федерације подигнута је на нови ниво. Полазници летачке обуке сада могу да уче да лете, да изведу преобуку за други тип летелице, или да једноставно одржавају тренаж на најмодернијем мобилном хеликоптерском тренажеру, који ствара потпуну илузију летења.

Први такви симулатори су тек кренули да се уводе у опрему оружанихи снага Руске Федерације. Доживети преоптерећење, осетити дрхтање и убрзање при полетању, пад у вртлог – све је то могуће захваљујући најновијим достигнућима Центра за научне и техничке услуге Динамика, који је део холдинга Технодинамика, државне корпорације Ростех.

Симулатори изгледају импресивно – чини се да су беле сферне „кућице“ из будућности, само на дугим црним „ногама“ – ово је шестостепена покретна платформа. Рад на новом производу, како је саопштио Валериј Иваненко, главни конструктор техничких помагала за обуку у центру Динамика, започео је 2015, а крајем 2019. симулатори су прошли државне тестове. Симулатори су били у развоју када је одлучено да се већ пројектовани високотехнолошки симулатор хеликоптера постави на покретну шестостепену базу.

 „Покушавамо да преваримо мозак“

Када посада симулатора узлети, симулатор се креће. Бела сфера се подиже и, у зависности од маневара пилота, почиње да се окреће у једном или другом смеру, нагиње се или спушта. Истовремено, симулатор је способан да створи преоптерећења до 2,5 г. Али није све тако једноставно. „На таквом симулатору покушавамо да заварамо мозак, стварајући потпуну илузију лета. Кокпит не понавља тренутни положај хеликоптера у простору, већ ствара потпуно другачија кретања само у циљу стварања одговарајућих убрзања“, рекао је главни пројектант.

Седећи у кокпиту симулатора, у потпуности зарањате у оно што се дешава: овде ваш хеликоптер силази са равне писте на земљу и одмах се осећају површинске неправилности, овде хеликоптер узлеће са земље и добија висину, пилот ради заокрет, баца вас у страну и осећају се преоптерећења… Инструктор са свог радног места може да вам „среди“ „турбуленције у ваздуху“ или квар мотора – а тада се осећа да хеликоптер пада.

Програмерима Центра је за ово дело требало око 2,5 године. И то је било најтеже. За сваку врсту хеликоптера створен је софтвер за симулацију кретања. На пример, за симулаторе морнаричких хеликоптера Ка-27М програм укључује осећај посртања и ваљања брода приликом слетања на палубу. Створени сложени симулатори за шестостепено кретање одговарају највишој категорији према правилима Међународне организације цивилног ваздухопловства (ICAO). Главни пројектант центра Динамика нагласио је да су ови симулатори у потпуности домаћи производ – од почетка до краја.

Тачне копије

Према речима шефа летачког комплекса Динамика Александра Шишова, данас је глобални тренд такав да би пилоти требало да вежбају што више на симулаторима. То је због чињенице да сваки хеликоптер, сваки прекидач и дугме у кокпиту имају свој ресурс. А стотине полазника пролазе кроз такве хеликоптере за обуку, који понекад неспретно пале и гасе системе и пале моторе. Поред тога, важан је и финансијски аспект. На пример, хеликоптер Ми-8 троши до 900 литара горива на сат, а Ми-26 – више од 2 тоне.

Кокпити симулатора, које развија Динамика, исти су као и кокпити авиона. Сваки сензор, прекидач и свако дугме су функционални у њима. „Војни симулатор пролази државна испитивања које спроводи 929. државни центар за испитивање лета Министарства одбране Руске Федерације. Тест пилоти, инжењери испитивача проверавају свако дугме, сваки прекидач. То је тачна копија кокпита, инсталирана на симулатору, а ако се направи нова верзија хеликоптера, симулатор се такође надограђује“, рекао је Шишов.

Штавише, немогуће је у потпуности научити како се лети на симулаторима претходне генерације. На стационарном симулатору, током почетне обуке, не можете подучавати полетање и слетање, у потпуности изводите такозвано лебдење и кретање у близини тла. Ове најтеже фазе лета пролазе се директно на хеликоптеру. А већ стицањем одређених вештина на правом хеликоптеру, можете на симулатору разрадити све фазе лета. На истом покретном симулатору могућа је почетна обука и лебдења и полетања и слетања, као и обука у читавом спектру задатака изведених на одређеној врсти хеликоптера.

Програмери уверавају, а то потврђују и прве критике војних пилота о употреби симулатора, да симулатори у потпуности преносе понашање стварних машина. Симулатори вам омогућавају да разрадите читав низ задатака, све ванредне ситуације и борбену употребу средства. Једино што се на симулатору не може вежбати, како се шали Шишов, је излаз у случају нужде из хеликоптера.

Систем ласерског снимања пројектује на сферни екран испред хеликоптерске кабине аеродром, временске прилике и доба дана одабрано у складу са летачким задатком. Пилот може вежбати слетање уз помоћ инструмената, ноћне летове када као оријентир служе само звезде, или летове у тешким метео условима – док ће густи снег иза стакла хеликоптера пратити одговарајуће потресе од јаког ветра, а што све креира покретна платформа.

На симулатору хеликоптера можете да разрадите све ванредне ситуације које су могуће. У овом случају, инструктор може поставити одређене температурне услове, а хеликоптер ће се понашати у складу са промењеним условима лета.

Цео лет се снима. Снимају и камере у кокпиту – можете видети шта пилот ради, можете чути шта говори. Тада инструктор и полазник могу да седну у учионицу и етапно анализирају читав лет.

Од Ми-26 до Ка-226

До данас је у оквиру државног налога за одбрану руског Министарства одбране произведено осам симулатора за различите типове хеликоптера. То су симулатори од највећих хеликоптера, а то су данас Ми-26, до малих школских.

Ускоро ће војни центри за обуку и борбене јединице добити симулаторе на динамичкој основи за хеликоптере серије Мил и Камов: Ми-8, Ми-26, Ми-28Н, Ансат-У, Ка-226, Ка-27М и Ка- 52К.

У зависности од тога где се симулатори испоручују, у симулатор се учитава сцена визуелизације са аеродромима и тереном који одговарају стварној локацији зоне лета, тако да пилоти науче да лете на свом „домаћем“ аеродрому. Да би добили поуздану визуелну слику, стручњаци компаније Динамика креирају тачну дигиталну мапу подручја. Да бисте то урадили, морате да одете на локацију, направите детаљне фотографије различитих предмета, контролишете оријентире на земљи, аеродроме са постављањем писта, такси стаза, зграда аеродрома. Такође се користе и информације са сателита.

За смештај симулатора летења потребно је обезбедити објекте који испуњавају одређене услове. Плафон мора бити висок најмање 12 метара, сам симулатор мора да стоји на подножју димензија 10х10х1м, заливеном посебним армираним бетоном, који мора бити изолован од темеља зграде. Уколико се ови услови не испоштују, вибрације из система симулатора могу пасти у резонантно подручје зграде и зграда се може срушити.

Симулатори, попут конвенционалних хеликоптера, имају потенцијал за модернизацију. У случају промена на стварној верзији хеликоптера, симулатори ће бити модификовани и промењени у складу с тим. Такође за 5-7 година планирана је модернизација и замена система симулатора.

Данас су, према речима главног конструктора, на покретној основи постављени само симулатори хеликоптера, као и симулатори за војна транспортна средства и цивилно ваздухопловство. За високо управљиве ловачке авионе потребна су и друга техничка решења, с обзиром на велика и продужена преоптерећења током маневара.

Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *