База

База наоружања

Противоклопна ракета Spike

Фамилија противоклопних ракета Spike обухвата: Spike-SR домета 800 м, Spike-MR домета 2500 м, Spike-LR домета 4000 м и Spike-ER домета 8000 метара. Spike-LR и Spike-ER се могу уграђивати на лака борбена возила, а доступан је и комплет за уградњу противоклопне ракете Spike-ER на халикоптере.

Spike SR

Spike-MR и Spike-LR се лансирају из истог модела лансера, који се састоји из командне јединице, термовизијске нишанске справе и троношца. Време потребно за заузимање положаја за лансирање ракете је мање од 30 секунди. Оператер уочава циљ и коришћењем дневног нишана увећања 10х и видног поља од 5° или употребом термовизијског нишана са уским и широким видним пољем одржава кончаницу нишана на нишанској тачци.

У моду „лансирај и заборави“, војник активира ракету, забрављујући главу за самонавођење на циљ. Ракета се аутоматски наводи на циљ, без утицаја војника, дајући му могућност да промени положај и пре него што ракета погоди циљ, или да врши поновно пуњење лансера. Пуњење лансера траје испод 15 секунди.

Spike MR

Ракета се креће по трајекторији, на одређеној висини, да би при приближавању циљу кренула у понирање како би погодила циљ из горње полсуфере. Овакав начин лета ракете и тандем кумулативна бојева глава омогућују ракети да уништи тенк заштићен експлозивним реактивним оклопом.

Ракета има четири крилца на репу којим се врши управљање летом, као и четири крила при средини тела ракете, а која се исправљају након изласка ракете из лансирне цеви.

Пресек ракете

Систем вођења се налази у носу ракете и састоји се из ИЦ трагача.

Верзија Spike-MR, ракета средњег домета, индивидуални је противоклопни ракетни систем домета до 2,5 км. Може имати и опцију корекције путање током лета ракете.

Верзија Spike-LR је домета 4 км, а може се користити како у режиму „лансирај и заборави“ тако и у режиму поправке путање лета ракете коришћењем оптичког линка. Путем линка се ракети шаљу подаци о поправку параметара лета. Оператер може променити нишанску тачку, након чега командни модул шаље промену параметара систему навођења ракете.

Spike LR

Ракета продуженог домета, ознаке Spike-ER, поред већег домета има и бојеву главу веће масе. Пројектована је за уградњу на лака борбена возила, али се може изградити из возила и лансирати са троношца. Систем за уградњу на возило обухвата ракету у лансирној цеви, даљински управљиву куполу са системом за праћење циљева и борбену станицу нишанџије са мултифункцијским дисплејем, контролним панелом и ручицама.

Spike ER

Двосмерни дата линк омогућава директно управљање летом ракете, што је додатни мод употребе ракете, поред два мода већ раније наведена. Овим начином употребе ракете нишанџија не мора да забрави ракету на циљ, већ може да изабере циљ након лансирања и управља летом ракете до циља; оператер такође има могућност преласка са једног режима употребе ракете на други током самог лета ракете.

Компанија Rafael je развила ракету Spike-ER са PBF бојевом главом која се активира само након што ракета пробије оклопну заштиту циља, чиме се минимизира штета ван самог циља.

 

 

 

 

Spike NLOS
ТТ карактеристике
Тип ПОВР
Порекло Израел
Маса ракете Spike-ER 34 кг
Spike-MR/LR 14 кг
Маса система Spike-ER 187 кг (лансер и четири ракете)
Spike-MR/LR 28,8 кг (лансеер са једном ракетом)
Дужина ракете 1670 мм
Пречник тела 170 мм
Време превођења спреман за лансирање за 30 секунди
поновно пуњење лансера 15 секунди
Начин вођења ИЦ навођење/оптоелектронски (CCD, ИЦ или дуални мод)
Домет 1,5 км (Spike-SR)
2.5 км (Spike-MR)
4 км (Spike-LR)
8 км (Spike-ER)
25 км (Spike NLOS)
Бојева глава тандем кумулативна
Маса бојеве главе
Пробојност 700 мм
Верзије SPIKE-SR:верзија малог домета, свега 50 до 1000 м, намењена за употребу у водовима пешадије
SPIKE-MR
(Gill): лаки ракетни систем за пешадијске и специјалне јединице, масе 14 кг, домета од 200 до 2500 м
SPIKE-LR: верзија за уградњу на оклопна возила, домета домета до 4000 м
SPIKE-ER: систем повећаног домета, намењен за уграддњу на возила и хеликоптере, домета до 8 000 м
SPIKE NLOS: оптоелектронски вођена ракета, домета до 25 км, са могућношћу поправке параметара лета ракете на средњем делу путање
Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *