База

База наоружања

Рубеж-МЕ, ракетни систем обалске одбране

Рубеж-МЕ је нови руски ракетни систем обалске одбране. Развијен је за потребе страног тржишта, а сматра се наследником сада већ застарелог самоходног обалског противбродског лансера Рубеж-Е, који је својевремно у свом арсеналу поседовала и Југословенска ратна морнарица. Јавности је по први пут приказан 2019.

Систем користи противбродске ракете модела Х-35УЕ, домета до 260 км, нешто слабијих карактеристика од ракете Х-35У које се налазе у наоружању ратних бродова руске ратне морнарице. Лансери ракета, њих четири, уграђени су на шасији теретног возила КамАЗ-6350.Поред овог система, иностраним купцима се нуди и противбродски обалски лансер Бал-Е, са нешто слабијим карактеристикама од оригиналног система, ознаке Бал, који се налази у наоружању јединица обалске одбране Руске Федерације. Како Бал-Е на себи има осам противбродских ракета, Рубеж-МЕ се може сматрати и лакшом и јефтинијом, а самим тим и борбено слабијом верзијом овог система.

Бојева глава ракете тешка је 145 кг и пројектована је као и друге противбродске ракете, да пробије оплату и детонира у унутрашњости брода, како би направила што је већу могућу штету. Једна ракета је довољна за потапање брода депласмана до 5000 тона, тако да се може сматрати ефикасном у дејству против фрегата и мањих разарача. Ипак, не сме се заборавити да је главни непријатељ брода пожар, који је стални пратилац дејства противбродске ракете.

Систем навођења ракете је инерцијални, са активним радарским навођењем у завршној фази лета ракете. Ракета лети на висини од 10 до 15 метара изнад површине мора. У завршној фази лета, ракета се спушта на свега 3 до 5 метара изнад морске површине, како би избегла средства противракетне одбране. Брзина лета ракете је између 950 и 1010 км/ч, тако да поједини извори претпостављају да би је напредни системи заштите бродова лако пресрели.

Ракета Х-35УЕ може се користити при стању мора 6, и сматра се релативно јефтиним оружјем, обзиром да кошта око 500 000 долара.

Лансери ракета код система Рубеж-МЕ налазе се фиксиране под одређеним углом; ракете се могу лансирати у временском помаку од по неколико секунди. Ватрени положај система може бити удаљен око 10 км од обалске линије, а поред циљева на мору, може се дејствовати и по циљевима на копну.

Возило се може опремити било активним радаром Минерал-МЕ1, даљине откривања циљева 250 км, или пасивним Минерал-МЕ2, даљине откривања од 750 км. Оба модела могу да прате до 200 циљева истовремено.

Посада је двочлана и чине је возач и командир.

Батерија наоружана овим системом броји осам возила-лансера и мобилно командно место, опремљено радаром Монолит-Б. Свако од осам возила лансера прати припадајуће возило за попуну ракетама, које на себи има кран и борбени комплет ракета.

Све компоненте система Рубеж-МЕ може се брзо пребацити са једне локације на другу. За поседање ватреног положаја, припрему за гађање и само ракетно гађање, потребно је око 10 минута. Подаци за гађање добијају се са командног возила, које врши и раздвајање циљева по возилима из батерије. Поред тога, податке за гађање може користити и са обалских радарских станица, других система обалске одбране али и ратних бродова у зони операције.

У једној салви, батерија лансира 32 противбродске ракете, што је довољно за наношење удара по великој борбеној групи непријатељских ратних бродова.

Након лансирања, за поновну попуну лансера потребно је 30 до 40 минута.

Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *