База

База наоружања

Sa’ar 6, класа корвета

Класа корвета Sa’ar 6 обухвата серију од четири ратна брода, грађена у бродограђевној компанији ThyssenKrupp Marine Systems, за потребе ратне морнарице Израела.

Пројектована на основу патролне корвете класе MEKO 100, Sa’ar 6 има задатак да обезбеди боље способности за извођење противбродских дејстава у односу на претходну класу, Sa’ar 5.

Израелско министарство одбране наручило је бродове 2015. године. Церемонија полагања кобилице за први брод из класе организована је фебруара 2018. у бродоградилишту у Килу, док се опремање брода врши у Израелу.

Четири корвете из класе добиле су априла 2018. имена INS Magen, INS Oz, INS Independence и INS Victory. Корвета Magen је уведена у оперативну употребу крајем 2020. године, док ће  остале бити уведене у периоду између 2020. и 2022. године.

Ови бродови ће бити употребљени за патролирање ексклузивном економском зоном, ради заштите резерви гаса (75% електричне енергије потиче од гаса из подморја), пловних путева и других стратешки важних тачака у Средоземљу.

Одлике корвета класе Sa’ar 6

Труп брода је пројектован тако да сведе на минимум радарски и инфрацрвени одраз брода.

Труп брода је дуг 90, широк 13,2 а висок 21,5 м. Депласман брода износи 1900 тона.

Командовање и контрола брода врши се из интегрисаног командног моста, који се налази одмах иза прамчане секције брода. Бродска посада броји до 70 чланова.

На крми се налази хелиодром и хангар за смештај средњег вишенаменског морнаричког хеликоптера типа SH-60 Seahawk.

INS Magen у изградњи.

Бродско наоружање

Корвете класе Sa’ar 6 на располагању имају широки дијапазон наоружања, међу којима су и противавионске и противбродске ракете, као и митраљези.

Сваки од бродова из класе ће носити 32-ћелијски вертикални лансер за противавионске ракете Barak 8, намењених за пресретање и дејство по циљевима у ваздушном простору: по противбродским ракетама, крстарећим ракетама, авионима, хеликоптерима и беспилотним летелицама.

На прамцу брода је уграђен систем одбране, 20-ћелијски систем C-Dome, намењен за одбрану брода од ракета кратког домета и артиљеријских пројектила. На прамцу је и топ Oto Melara 76mm Super Rapid, намењен за дејство по циљевима на површини мора и у ваздушном простору.

Када је реч о противбродским ракетама, корвета располаже са 16 противбродских ракета Gabriel.

Арсенал бродског оружја обухвата и два торпедна апарата за лака торпеда Mk54, као и две даљински управљиве оружне станице 30mm Rafael Typhoon.

Бродски сензори

Корвете класе Sa’ar 6 располажу вишенаменским радаром са фазном решетком, модела EL/M-2248 MF-STAR.

Поред тога, има и систем за електронска дејства, системе сајбер одбране, навигацијске системе, системе командовања и контроле и тд.

Погонски комплекс

Брод се погони системом пропулзије, комбинацијом два дизел мотора MTU са две елисе са променљивим углом закрета крилаца.

Максимална брзина пловљења износи око 26 чворова, док је даљина пловљења око 2500 наутичких миља.

Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *