База

База наоружања

SH-1, самоходна хаубица

Кина је ове године по први пут приказала у јавности самоходну хаубицу калибра 155 мм, пројектоване на камионској шасији. Овај нови модел самоходне хаубице примећен је мало раније, када се налазио на тестирању у артиљеријској јединици кинеских оружаних снага. Заснована је на пројекту старијег датума, ознаке SH-1, који је био намењен углавном за извоз, с тим да је по многим питањима унапређена. Уколико посматрамо концепт оруђа, може се рећи да је сличан француској самоходној хаубици CAESAR. Неки извори означавају ово оруђе као SH-1A, мада је тачна ознака још увек непозната. Тренутни статус оруђа је непознат, али је сигурно да је произведена бар једна батерија ових оруђа, која се користи за тестирање и евалуацију.

sh_1a

Самоходна хаубица је наоружана топом-хаубицом калибра 155 мм, највероватније модификацијом хаубице AH-2 155 mm/L52. Оруђе је компатибилно са свом стандардном НАТО муницијом калибра 155 мм, као и са домаћом муницијом развијеном у компанији Norinco. У сваком случају, хаубица може користити широки дијапазон муниције. Овај артиљеријски систем је способан да гађа директном и индиректном ватром. Максимални домет оруђа је до 53 км, уколико се користи муниција са гасогенератором. Треба напоменути да је овај домет већ био демонстриран код модела SH-1. Поред класичне муниције, хаубица може користити и домаћу паметну муницију, израђену на основу руског Краснопоља. Кина је ову технологију усвојила крајем деведесетих година и успешно развила сопствене паметне пројектиле. Максимални домет ових пројектила износи 20 км.

Пре отварања ватре, са задњег дела хаубице се спуштају два ослонца, чиме се добија стабилна платформа за гађање. Максимална брзина гађања хаубицом је око 4 до 6 пројектила у минути. Време превођења из борбеног у маршевски положај је око једног минута, што значи да хаубица може да изврши дејство и напусти ватрени положај пре него што би снаге непријaтеља кренуле у контрабатирање.

За платформу је изабран нови модел камиона Shaanxi, са оклопљеном кабином. У возило се може сместити цела послуга оруђа, која броји четири или пет војника. Оклоп пружа заштиту укрцане послуге од стрељачког наоружања и парчади артиљеријских пројектила. На крову кабине се може уградити тешки митраљез калибра 12,7 мм.

ТТ карактеристике
Тип самоходна хаубица
Порекло Кина
Маса 22 т
Дужина
Ширина
Висина
Посада 4-5 чланова
Наоружање 1 х 155 мм
1 х 12,7 мм
Борбени комплет
Максимални домет 53 км
Брзина гађања 4-6 прој/мин
Погон дизел мотор
Брзина кретања 90 км/ч
Аутономија 600 км
Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *