База

База наоружања

Стерегушчиј, класа вишенаменских корвета

Бродови класе Стерегушчиј (рус. Стерегущий) су вишенаменске корвете, пројектоване ради замене противподморничких корвета класе Гриша. Стандардни депласман корвете износи 1800 тона. Намењени су за одбрану обалског појаса, борбу против подморница и површинских бродова, као и за ватрену подршку поморском десанту.

Класа корвета Стерегушчиј је пројектована у пројектантском бироу Алмаз, пошто су имали велико искуство у пројектовању корвета и фрегата. Биро Алмаз је понудио 8 конструктивних решења „вишенаменског обалског патролног брода“, што је уз високу технологију израде и малу цену коштања определило руску морнарицу на сарадњу баш са овом фирмом.

Конструкција брода

При конструкцији трупа и надграђа брода, примењена су сва позната знања из области стелт бродоградње. Осим смањења радарског одраза, водило се рачуна и о смањењу ИЦ, магнетног и акустичног одраза брода. Сам труп изграђен је од челика, док је надграђе израђено од композитних материјала обложеним метеријалом који у знатној мери апсорбује радарске зраке. Бродски труп је подељен на девет водонепропусних простора. Труп је дуг 104,5 метара, широк 11,6 док газ износи 3,7 м (треба напоменути да је кућиште ПЕЛ-а на дубини од 7,95 м).

У сфери смањења шума брода, извршено је постављање главних мотора и редуктора на заједничка постоља која се налазе на шок завојницама. Уграђен је и систем који издувне гасове мотора води до дела брода са највећом буком и вибрацијама.

Погонску групу брода чини 4 дизел мотора (CODAD – Combined Diesel and Diesel), са којих се снага преноси на две погонске осовине. Упарена су два дизел мотора Колменски 16Д49 са два мања мотора Колменски 10Д49. Модуларна конструкција омогућава промену погонске групе у систем CODAG. Већ је понуђена конфигурација са две гасне турбине и два дизел мотора снаге 27 300 КW. Системом CODAD, снаге 23 664 КС, брод достиже максималну брзину пловљења од 27 чворова; даљина пловљења износи 3800 наутичких миља брзином од 14 чворова. Бродске залихе ограничавају аутономију брода на 15 дана ангажовања. Посада брода броји 90 чланова.

Бродско наоружање

Вишенаменска функција овог брода може се сагледати из бродског арсенала.

Главно артиљеријско наоружање представља аутоматски топ АК 190 Е калибра 100 мм са системом за управљање паљбом Пума-Универзал. Намењен је за гађање и уништавање циљева на мору, на копну и у ваздуху. Овај топ је разрађен на бази топа АК-100. Систем за управљање ватром Аметист 5П Пума-Универзал има два радара и оптоелектронске сензоре. Истовремено је могуће пратити 4 циља, а борбени комплет топа износи 332 пројектила.

Top A-190 kalibra 100 mm
Прамчани топ А-190 калибра 100 мм.

Противбродски ракетни систем 3М24 Уран-Е (SS-N-25 Switchblade) смештен је између главног јарбола и крменог дела надграђа. Ракете су у транспортно-лансирним контејнерима, и налазе се на лансерима у конфигурацији 2 x 4.

За блиску одбрану брод располаже са два система блиске одбране: Кортик/Каштан и два топа АК-630. Систем Каштан је смештен на платформи одмах иза топа 100мм, док су топови АК-630 смештени на средини трупа, по један на боку. Борбени комплет два АК-630 износи 6000 метака. Систем Каштан је на првом броду из класе већ замењен системом Кортик, првенствено намењеним за дејство противпортивбродских и противрадарских ракета, као и вођених бомби. Поред тога, систем се може употребити и за дејство по авионима и хеликоптерима, као и брзим чамцима. Вероватноћа уништења циља дејством овог система је 0,96 до 0,99.

Систем блиске одбране Кортик

Сем првог брода из класе, корвете из класе су наоружане и дванаестоћелијским лансером ракета Редут, који ће моћи да лансира ПА ракете, али и противбродске и противподморничке ракете.

vertikalni lanseri
Вертикални лансери ракета.

По узору на најновију праксу западних морнарица (La Fayette, Visby, Eliat итд) лансери противподморничарских оружја скривени су у унутрашњости крменог надграђа. Борбени комплет састоји се од 16 противподморничких вођених ракета Водопад-НК (83 РН или 84 ) или торпеда 53-56К (или СЕТ-65).

Бродови у класи

Прва серија, која је бројала четри пловила, грађена је у бродоградилишту Севернаја Верф у Санкт Петерсбургу. Градња друге серије бродова започета је у бродоградилишту Комсомолск.

Стерегущий (530)

Кобилица за прву корвету из класе, назване Стерегущий (530), положена је децембра 2001. године. Маја 2006. године корвета је поринута, а у новембру 2007. је ушла у састав Балтичке флоте.

Сообразительный (531)

Кобилица за другу корвету из класе, Сообразительный (531), положена је маја 2003. године, а поринута је марта 2010. године; Балтичкој флоти је испоручена јула 2011. То је уједно и први брод из класе који је уместо Каштана наоружан системом Редут.

Трећи брод из класе, Бойкий (532), поринут је априла 2011. године, а две године касније је уведен у оперативну употребу; годину дана касније им се придружила и корвета Стойки (545).

Бойкий (532)
Бойкий (532)
Стойки (545)
Стойки (545)

У току су поморска испитивања петог брода из класе, Совершенный (333), као и градња шестог, названог Громкий. Поред ових шест бродова, положене су кобилице за још четири брода, али се њихова градња споро одвија.

Русија је јуна 2011. године потписала уговор о градњи две корвете класе Тигр Алжиру, што је извозна верзија корвете Стерегушчиј.

Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *