База

База наоружања

Thunder, MRAP возило

Возило отпорно на дејство мина (MRAP – mine resistant ambush protected) Thunder, развијено је у катарској фабрици војних и специјалних возила Stark Motors.

Катар је априла 2020. донирао јорданским оружаним снагама осам оклопних возила, међу којима су се нашла и MRAP возила Nomad и Thunder.

Компактне димензије и супериорне карактеристике по питању заштите, чине ово возило идеалним за борбу у урбаним срединама и против асиметричних претњи.

Пројекат и одлике возила

MRAP возило Thunder одликује се оклопним телом типа монокок, на шасији конфигурације 4х4. Распоред одељења је конвенционалан, са моторним одељењем напред, кабином за посаду у средини и транспортним одељењем у задњем делу возила.

Модуларни дизајн возила омогућава произвођачу да реконфигурише возило као оклопни транспортер, командно возило или извиђачко возило.

У кабини се налази простор за два члана посаде, возача и командира, док се у транспортно одељење може укрцати седам војника, међу којима се налази и нишанџија. Седишта су израђена по војном стандарду, са сигурносним појасевима који се причвршћују у четири тачке.

Посада се може укрцати у возило кроз врата на боку кабине, док се укрцни део пешадије укрцава кроз двокрилна врата на задњем делу возила. Сва врата имају ојачане шарке и сигурносне браве. Пушкарнице за дејство личним наоружањем укрцане пешадије налазе се на бочним странама оклопног тела, као и на задњим вратима.

Возило поседује две дневно-ноћне камере за осматрање испред и иза возила, термовизијску камеру за вожњу ноћу и 7-инчни дисплеј на командној табли возила.

На крову возила уграђена су четири LED рефлектора, док се предњем делу возила налази електрично витло, а на задњем кука за вучу.

Возило је у потпуности климатизовано, а опремљено је и системом филтровентилације са рециркулационим уређајем.

Наоружање возила

Возило се може опремити универзалним постољем на које се може уградити митраљез калибра 7,62 или 12,7 мм, као и аутоматски бацач граната 40 мм. Нишанџија приступа оружној станици кроз отвор на крову возила.

Оклопна заштита возила

Под возила, изведен у облику слова “V”, обезбеђује заштиту од удара експлозије STANAG 4569 Level 3, као и балистичку заштиту нивоа CEN 1522 FB7.

На бокове и задњи део возила могу се додати додатне плоче, чиме се побољшава могућност преживљавања возила и посаде на бојишту.

Витални делови погона возила су заштићени у нивоу 3 стндарда STANAG 4569. Резервоари горива су самозаптивајући, док дводелно ветробранско стакло обезбеђује заштиту нивоа CEN 1063 BR7.

У опционалну опрему возила убраја се аутоматски систем заштите од пожара.

Погон и покретљивост возила

Возило је погоњено турбо дизел мотором, запремине 6,7 литара, максималне снаге 350 КС; трансмисија је аутоматска.

Гуме су димензија 80/335 R20, са уграђеним централним системом регулације притиска ваздуха у гумама. Систелм управљања је хидраулични, а кочења пнеуматски, са ABS системом. Радијус окретања возила је око 9 метара.

Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *