База

База наоружања

Type 055, класа разарача

Класа разарача Type 055, која је наследник класе Type 052D, изграђена је у кинеским компанијама Јiangnan Shipyard и Dalian Shipbuilding Industry Company за потребе кинеске ратне морнарице.

Разарачи класе Type 055 се могу ангажовати на различитим задацима, међу којима су противваздушна заштита пловног састава и рејона, противбродска и противподморничка борба, електронска дејства, удар по циљевима на копну, пратња пловних састава, патролирање, надгледање и друге.

type-055

Један је од првих кинеских бродова способних да нанесе удар по циљевима на копну, а Американци га класификују као крстарицу. Захваљујући уграђеним AESA радарима, ови разарачи ће заједно са разарачима класе Type 052D чинити део тзв. кинеског AEGIS-a.

Кобилица за први брод из класе положена је крајем 2014, док је свечаност поводом поринућа обављена јуна 2017. У оперативну употребу је уведен у јануару 2020. године. У бродоградилиштима се, у различитим фазама градње, налази још три разарача ове класе.

Одлике разарача класе Type 055

Разарач, стандардног депласмана од 10 000 тона, пројектован је тако да задовољи захтеве за смањеним радарским одразом. Сходно томе, брод има интегрисани јарбол и нагнуте стране надграђа. Задржан је генерални изглед разарача класе Type 052D, али са увећаним димензијама.

Нови разарач је пројектован тако да се обезбеди уградња модерног противавионског, противракетног, противбродског и противподморничког наоружања, из чега произилази и да ће се ови разарачи наћи у саставу будуће ударне групе носача авиона кинеске ратне морнарице.

Бродски труп је дуг 180 метара, широк 20, док је газ 6,6 метара. Са пуним депласманом, који износи око 13 000 тона, ови разарачи ће имати већи депласман од америчких разарача класе Arleigh Burke али и крстарица класе Ticonderoga.

Разарач има и могућност употребе једног средњег хеликоптера, модела Harbin Z-9 или Changhe Z-18, док у хангару има места за смештај до два хеликоптера.

Оружни системи

На прамчаној и крменој палуби се налазе вертикални лансери капацитета до 112 ћелија, организованих у два лансера капацитета 64 и 48 ћелија. Из ових лансера ће се лансирати противбродске ракете YJ-18A и YJ-100, као и ракете брод-ваздух малог домета HQ-10 и брод-ваздух великог домета HHQ-9B.

На прамчаној палуби се налази и топ калибра 130 мм, модела H/PJ-38, док је за блиску заштиту брода од нисколетећих летелица, чамаца и мањих бродова, као и за дејство по циљевима на обалском рубу и плутајућих мина намењен систем CIWS H/PJ-11 калибра 30 мм.

За противподморничку борбу брод располаже противподморничким ракетама Yu-8, које се такође лансирају из вертикалног лансера, и противподморничким торпедима Yu-7, која се лансирају из два троцевна торпедна апарата.

Nanchang
Сцена са церемоније поводом увођења првог разарача из класе, названог Nanchang, у оперативну употребу, 11. јануара 2020. године.

Сензори и радари

На разараче класе Type 055 уграђено је четири AESA радара, модела Type 346B, опсега L и X и три сонара, од којих је један у бродском трупу, други је тегљени, док је трећи са променљивом дубином антене.

AESA радари су уграђени тако да покривају круг од 360° ко брода, на даљини од 500 до 600 км. Два сета AESA радара, један већих димензија, S-опсега, налази се на надграђу брода, док је мањи сет, X-опсега, смештен у затвореном јарболу. Радар S-опсега намењен је за праћење ситуације и откривање и праћења циљева на великим даљинама, док је осетљивији радар X-опсега намењен за праћење мањих и брзих објеката.

Контрамере

Системи за електронско ратовање, као и системи активних и пасивних контрамера обухватају ометаче, лансере мамаца Type 726-4, систем за електронску подршку и систем електронских контрамера.

Бродски погон

Разарачи су погоњени системом COGAG, који се састоји од четири гасне турбине QC-280, које покрећу два осовинска вода. Свака гасна турбина генерише максималну снагу од 28 MW.

Овако пројектовани погонски систем обезбеђује броду максималну брзину пловљења од преко 30 чворова и аутономију пловљења од 5 000 наутичких миља, уколико брод плови брзином од 18 чворова.

TT карактеристике
Тип разарач
Класа Type 055
Порекло Кина
Депласман 12 – 13 000 т
Дужина 180 м
Ширина 20 м
Газ 6,6 м
Погон COGAG, 4 гасне турбине QC-280, 112 MW
Брзина 30 чв
Даљина пловљења 5 000 М
Аутономија
Сензори AESA радар H/LJG-346B у C/S опсегу
Наоружање 1 х 130 мм H/PJ-38
1 х CIWS H/PJ-14
24-ћелијски лансер ПАР HQ-10
112-челијски верикални лансер за ракете:
– HHQ-9, брод-ваздух
– YJ-18, брод-брод
– CJ-10, крстареће ракете
– противподморничка торпеда
Контрамере
Посада 300 чланова
Аеро компонента 2 х Harbin Z-9C или
2 х Changhe Z-18F
Бродови у класи планирана је градња седам пловних јединица
Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *