База

База наоружања

Вишенаменска лака фрегата Venator-110

Вишенаменска лака фрегата класе Venator-110 је један од три пројеката платформе Venator-110 коју је, као одговор на захтев поморских снага и снага обалске одбране за испуњење широког дијапазона задатака, развила компанија BMT Defence Services.

venator-110

Са напредном конфигурацијом наоружања, Venator-110 ће извршавати задатке из домена поморске сигурности, блиске одбране пловних састава, као и задатака подршке поморских састава.

Пројекат је по први пут приказан на међународној изложби одбране и безбедности септембра 2013 у Лондону, под називом DSEI 2013. На поморској изложби Pacific 2017, одржаној у Аустралији, понуђена је страним купцима.

Фрегата је понуђена и британској краљевској морнарици, као одговор на њихов програм за вишенаменску фрегату класе Type 31.

Конструкција и одлике пројекта лаке фрегате Venator-110

Труп фрегате класе Venator-110 пројектован је на начин да се фрегата може употребити у свим морима, при великој брзини пловљења, у различитим условима стања ветра и мора. Укупна дужина брода износи 117 м, газ износи 4,3 док је ширина бродског трупа 18 м. Депласман брода износи 4000 тона.

Брод може укрцати 106 лица, од чега је 85 чланова бродске посаде, десет чланова летачког особља, 11 лица у саставу тима за прекрцавање, као и 18 лица из састава команде-штаба.

venator-110

На броду се налази и четири чамаца са чврстим трупом, типа RHIB, који су намењени за подршку при реализацији задатака контроле поморског саобраћаја.

Летна палуба и хангар, који се налазе на крменом делу палубе, обезбеђују могућност коришћења хеликоптера средње величине, какви су хеликоптери типа NH90, SH-60 Seahawk, AW101 Merlin или AW159 Wildcat.

Оружни системи фрегате класе Venator-110

Модуларна конструкција фрегате омогућава интеграцију различитих оружних система и система за ометање, на основу задатака које треба извршити. Међу опционалним наоружањем су топови калибра 30 или 40 мм, системи блиске одбране (CIWS), мамци, лако ракетно наоружање типа „брод-брод“ и „брод-ваздух“, као и артиљеријски системи средњег калибра. Морнарички топ средњег калибра, уграђен на прамац брода обезбеђује броду способност за вођење противбродских и противавионских дејстава.

venator-110

Брод се може наоружати различитим типовима вертикалних лансера, укључујући два до три сегмента троћелијских вертикалних лансера Lockheed Martin ExLS или комбинацију две јединице троћелијских вертикалних лансера ExLS и једног осмоћелијског вертикалног лансера Lockheed Martin Mk41. Сваки од сегмената вертикалних лансера може се наоружати са по четири ракете MBDA Sea Ceptor.

Навигацијски мост

Интегрисани навигацијски мост, производ компаније Raytheon Anschütz, инсталиран је у централном делу брода и служи за управљање и контролу операције у којој брод учествује.

venator-110

Додатни простор за уградњу система за командовање и контролу, у близини простора за смештај чамаца са чврстим трупом, значајно проширује флексибилност брода за учешће брода у различитим мисијама и задацима.

Уграђени сензори

Вишенаменска фрегата класе Venator-110 има на располагању широки дијапазон сензора, који се користе за откривање, праћење и дејство по различитим циљевима, како на површини мора, тако и на обалском рубу и у ваздушном простору.

Међу уграђеним сензорима се налазе и сонар са тегљеном антеном, сонар уграђен у бродском трупу, вишенаменски радар, систем јављања радарског озрачења брода, радарски и оптоелектронски директор за управљање ватром, као и радар са фазном решетком (AESA). Поред ових сензора, уграђен је и инфрацрвени систем за претраживање и праћење циљева, као и комплет за електронску подршку, прикупљање обавештајних података обавештајним дисциплинама COMINT и ELINT.

venator-110

Бродски погонски комплекс

Фрегата је погоњена системом CODAD, који се састоји од четири дизел мотора. Ови мотори преносе снагу путем два осовинска вода на два пропелера са управљивим крилцима.

Максимална брзина пловљења брода износи 25 чворова, док аутономија брода, у случају да плови брзином од 15 чворова, износи 6000 наутичких миља.

Верзије фрегате Venator-110

Поред основне верзије вишенаменске фрегате, присутне су још две верзије платформе Venator-110: патролна фрегата и патролни брод.

Патролна фрегата је намењена употреби у саставу поморских снага на задацима поморске безбедности, као и прикупљању обавештајних података, надзора и извиђања у сукобима ниског интензитета.

Верзиja Venator-110 је прикладна за употребу у оквиру снага обалске страже, међу којима се истичу противтерористичке операције, пружање помоћи у отклањању последица елементарних непогода, евакуацију битног персонала и заштите.

Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *