База

База наоружања

Zuzana, самоходна хаубица

Zuzana је верзија словачке самоходне хаубице Dana, компатибилна са НАТО. Има модернији систем управљања ватром. Први прототип је израђен 1995. године, а словачке оружане снаге су је усвојиле у наоружање 1998. године. Поред Словачке, у наоружању је имају и ОС Грчке, који су је касније продали и Кипру.

За разлику од многих самоходних хаубица, Zuzana је на платформи Tatra T815 Koloss 8х8. Оваква шасија је јефтинија од гусеничара, како у погледу самог пројектовања и производње, тако и у смислу одржавања.

Zuzana је наоружана топ-хаубицом калибра 155 мм, дужине 45 калибара. Само оруђе је уграђено између два дела оклопног тела. На овај начин је послуга у потпуности изолована од потенцијално опасних механизама хаубице, као и од барутних гасова. Купола са оруђем се може окретати у пуном кругу, док је могућност отварања ватре ограничена на вредност угла од 30° од уздужне осе возила. Може користити сву муницију НАТО у калибру 155 мм, а може остварити како индиректну, тако и директну ватру.

Самоходна хаубица је опремљена аутоматским пуњачем, који ради под било којим углом елевације оруђа. Борбени комплет оруђа је 40 пројектила. У првом минуту хаубица може испалити шест пројектила, односно 30 пројектила за шест минута у аутоматском режиму рада. У мануелном режиму рада хаубица може остварити брзину гађања од 2 пројектила у минути.

Произвођач тврди да систем може остварити MRSI (Multiple Round Simultaneous Impact Firing) ватру, слично самоходној хаубици PzH 2000, односно да испали више пројектила, под различитом елевацијом, који ће на циљ пасти у истом тренутку.

Zuzana користи три главна типа муниције: тренутно-фугасни, тренутно фугасни повећаног домета и противоклопни пројектил. Максимална даљина гађања, употребом пројектила са гасогенератором, износи 40 км.

Као секундарно наоружање, хаубица је наоружана митраљезом калибра 12,7 мм. Оклопна заштита шити посаду од дејства стрељачког наоружања и шрапнела артиљеријских пројектила. Од осталих система, хаубица располаже системом РХБ заштите и централним системом регулације притиска ваздуха у гумама.

Главна одлика ове самоходна хаубице је брзо поседање и промена ватреног положаја.

Tatra T815 Koloss је возило високе проходности, покретано дизел мотором снаге 355 КС, уграђеној у задњи део возила.

Батерије наоружане овим хаубицама поседују и возило за управљање ватром, пројектованом на бази оклопног возила Tatrapan 6×6, као и возилом за снабдеваање муницијом. Хаубице могу дествовати у оквиру батерије, али могу дејствовати и самостално.

zuzana-2
Zuzana 2, модернизована верзија, са оруђем дужине цеви од 52 калибара, већег домета. Предња кабина је реконструисана.
ТТ карактеристике
Тип самоходна хаубица
Порекло Словачка
Маса 28 т
Дужина 12,97 м (са топом)
9,9 м (оклопно тело)
Ширина 3 м
Висина 3,53 м
Послуга 4 члана
Наоружање 1 х 155 мм
1 х 12,7 мм
Максимални домет 40 км
Максимална брзина гађања 5-6 прој/мин
Борбени комплет 40 х 155 мм
Погон дизел мотор, снаге 355 КС
Максимална брзина кретања 80 км/ч
Радијус кретања 750 км
Могућност савлађивања препрека успон 58%
бочни нагиб 33%
вертикална препрека 0,6 м
ров 2 м
водена препрека 1,4 м
Верзије Zuzana 2000G, извозна верзија за Грчку. Разликује се од основне верзије по калибру секундарног наружања, који је овде 7,62 мм.
Zuzana 2, модернизована верзија, са оруђем дужине цеви од 52 калибара, већег домета. Предња кабина је реконструисана.
Himalaya, верзија настала уградњом куполе са самоходне хаубице Zuzana на шасију тенка Т-72; верзија је намењена извозу у Индију.
Diana, гусенична верзија самоходне хаубице, наоружана оруђем дужине цеви 55 калибара. Прототип је први пут приказан 2015. године.
Поделите садржај странице
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *